12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Potpisan ugovor o gradnji autoputa kod Zenice u vrijednosti od 60 miliona eura (VIDEO)

Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca na autoputu A1 potpisan je danas u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru. Posao u vrijednosti od skoro 60 miliona eura dobila je sarajevska kompanija Euro-Asfalt.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. 

Vrijednost ugovora je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.

 
Adnan Terzić direktor Autocesta Federacije BiH kazao je da se danas završava jedan ciklus koji su sami sebi zadali, a sastoji se od dodjele ugovora za građenje dionica koje predstavljaju funkcionalne cijeline. 

- OGLAS -

“Nakon izgradnje posljednjih potpisanih dionica uveliko bi se trebala povećati naplata cestarina”, kazao je Terzić naglasivši da je posebno zadovoljan što je ugovor potpisan s domaćom firmom. 

Dodao je da je pomenuta dionica tunel od 2,65 kilometara koja bi trebala da Zeničku zaobilaznicu da spusti do Nemile te da je činjenica da u ovom momentu “sveopšte svađe imamo 36 kilometara autoputa u izgradnji”. 

“Ponosni smo na ono što radimo, a u Bosni i Hercegovini najveći je problem kad gradite, onda se javi veliki broj ljudi koji bi nešto pomagali”, izjavio je direktor Autocesta. 

Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta, kazao je kako je ovoj kompaniji ovo 15. tunel koji grade, da imaju više od 900 radnika i kako nemaju problema s odlivom kadrova jer su im primanja radnika ujednačena s onim u Hrvatskoj i Sloveniji. 

“Ovo je nastavak naše aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a mi ćemo projekat kao i sve dosad uredno završiti. Iza sebe imamo 12,6 kilometara tunela od Albanije do Slovenije, a trenutno ih gradimo šest. Ovo će biti sedmi”, kazao je Ramić. 

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić izjavio je kako je ponosan da se nastavlja trend gradnje na sjeveru koridora. 

“Potpis ugovora s domaćom kompanijom predstavlja dodatni poticaj privrednom razvoju naše zemlje”, izjavio je Lasić. 

Rok gradnje ove poddionice je 30 mjeseci, a početak radova najkasnije 52 dana od potpisa ugovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA