5 C
Sarajevo
25.04.2024

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev posjetio područja oslobođena od armenske okupacije

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev posjetio je Fuzuli, Zengilan, Lachin i Jabryail, područja oslobođena od armenske okupacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sadržajima koje je na društvenoj mreži podijelila Mehriban Aliyeva, supruga azerbejdžanskog predsjednika, vidljivo je kako je Aliyev vozilom koje je vozio, posjetio nekoliko područja.

Aliyev je na objavljenim snimcima, tokom putovanja pokazivao na uništena naselja te kazao kako su sela zapalile armenske snage.

- OGLAS -

Već je počela obnova oslobođenih područja, navodi Aliyev i dodaje kako su armenske snage tokom perioda okupacije uništile i šume na tim područjima.

Dodao je kako je u toku priprema planova obnove za sve gradove, a nakon rasprave počet će i radovi.

Aliyev je kazao kako će u sklopu projekta ”Pametnog sela“, krenuti od Agalija, u Zengilanu, koji će biti prvo obnovljeno selo.

U zasebnom videosnimku Aliyev je zasadio drvo platana u Besitcayu te rekao kako je počelo i pošumljavanje na tom području. Predsjednik Azerbejdžana tvrdi da su armenske snage na tom području uništile platane koji su bili stari oko 300 godina.

Počelo je i poribljavanje rijeke Besitcay, a Aliyev kaže kako će vodni resursi, kojima je bogata ta regija, koristiti narodu Azerbejdžana.

Prema njegovim riječima, stanovništvo je raseljeno tokom armenske okupacije i živjelo je u veoma lošim uslovima.

Aliyev navodi kako je prisilno raseljevanje ratni zločin.

”Neprijatelj je zbog svih ovih ratnih zločina dobio šta je i zaslužio. Odgovarat će i na međunarodnoj razini”, poručio je Aliyev.

Dodao je i kako će područja koja su uništena tokom armenske okupacije, ponovo biti obnovljena i to u kratkom roku.

Aliyev je kazao kako je ogroman poljoprivredni potencijal oslobođenih područja te da su tokom okupacije na oko 90.000 hektara u toj regiji sađene žitarice.

Najavio je i da će prisustvovati otvorenju hidroelektrane u selu Gulebirtu, u Lachinu, što će biti prva centrala na područjima oslobođenim od okupacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA