16.6 C
Sarajevo
02.05.2024

Vladimir Pozner – o podjeli društva u Americi, protestima i Trumpovim pristalicama

Ruski novinar je komentirao u intervjuu za BFM.RU podjelu društva u Americi, proteste i Trumpove pristalice.

Glumac Chuck Norris morao je poreći svoju umiješanost u napad na Kapitol. Na mreži se pojavila fotografija snimljena u blizini kongresa 6. januara, na kojoj jedan od Trumpovih pristalica stoji pored muškarca koji izgleda poput Chucka Norrisa. Prvo je reagovao predstavnik glumca. “Chuck je puno ljepši”, rekao je. Kasnije je 80-godišnji Norris na društvenim mrežama napisao da nije bio tamo i da ne podržava “nasilje u bilo kojem obliku”.

U međuvremenu, američka istraživačka organizacija, Institut Cato, pokrenula je internu istragu nakon objavljivanja svog starijeg istraživača, bivšeg ekonomskog savjetnika Vladimira Putina, Andreja Ilarionova, preko njegovog bloga. Prema novinama Politico, njegova je publikacija navodno sadržavala teorije zavjere o američkim izborima 2020. godine i odbrani pristaša Donalda Trumpa koji su upali na Kapitol.

- OGLAS -

Zapravo, do podjele u američkom društvu nije došlo sada, već kad je Trump tek izabran, rekao je televizijski novinar Vladimir Pozner u intervjuu za BFM.RU.

– Podjela društva u Americi započela je čak i kad je Trump izabran 2016. godine, bio sam svjedok. Pretvaramo se da se Trump prvi put pojavio, nije imao nikakve veze ni sa čim, da je čovjek iz naroda. Ali u stvari, ovo je potpuno druga osoba, koja je u Americi poznata kao prevarant, poput osobe koja je ukrala novac, poput osobe koja nije platila porez.

Amerika se tada podijelila na veliki dio koji je, usput rečeno, glasao protiv njega, ali zbog posebnog izbornog sistema ipak je pobijedio. Tako se podijelilo, rekao bih, relativno govoreći, na liberalnu Ameriku i konzervativnu Ameriku, koja je uključivala prilično velik broj imigranata, posebno iz Rusije. Tada je podijeljenost započela i razvijala se sve ove četiri godine i nastavit će se razvijati. Siguran sam da u ove četiri godine Biden neće moći zalijepiti ovu podijeljenu posudu.

– Kako mislite da će se ovaj razdor utjecati na društvo u budućnosti? Zaista, postoji osjećaj da se ljudi boje da budu uključeni u proteste.

– Nema straha. Rekao sam više puta: Zamislite da nisu Trumpove pristaše bile uključene u događaje u Washingtonu, već, recimo, crnci. Šta mislite koliko bi tih crnaca bilo ubijeno, a koliko uhapšenih? Da li bi samo četiri osobe bile ubijene, a samo 52 uhapšene? Ili bi bilo nekako drugačije? Generalno, prema tim ljudima se postupalo neobično nježno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA