15 C
Sarajevo
25.04.2024

Počela konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je počela, a prethodilo joj je uručenje uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik, kao privremeni predsjedavajući. U novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDPBiH) koja je i otvorila sjednicu.

Predloženim dnevnim redom konstituirajuće sjednice predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.
Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA