12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Planiranom dinamikom se odvijaju radovi u Ulici kralja Tvrtka

Početkom ovog mjeseca radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka započeli su radove na rekonstrukciji Ulice kralja Tvrtka na Marijin dvoru. Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 306.540 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

Na ovoj lokaciji, prema predmjeru i predračunu radova koje je dostavila građevinska firma „Grakop“, planirano je uklanjanje granitne kocke (kaldrme) i oštećenog asfalta duž trotoara, nakon čega slijedi postavljanje novog tamponskog sloja  i vraćanje granitnih kocki (1.950 m2) duž saobraćajnice, odnosno postavljanje 645 m2 novog asfalta. Za bolju nosivost i podnošenje opterećenja ispod granitnih kocki će biti ugrađena betonska podloga debljine 15 centimetara. Također je planirana ugradnja 21 poklopca od livenog željeza na šahtove za odvod površinskih voda, kao i njihovo nivelisanje, te je planirano nivelisanje 25 šibera za vodu i 15 rešetki za odvod.

Tokom izvođenja radova, koji su započeli od raskrsnice sa Kranjčevićevom ulicom, prema rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo na snazi je izmijenjeni režim saobraćaja. Zbog velike frekvencije saobraćaja na ovom dijelu Marijin dvora rekonstrukcija 230 metara Ulice kralja Tvrtka se izvodi u dvije faze, prvi dio između Kranjčevićeve i Ulice Augusta Brauna, te drugi između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita.

- OGLAS -

-Trenutno se izvode radovi na dijelu koji se nalazi između ulica Kranjčevićeva i Augusta Brauna. U toku današnjeg dana će biti okončani radovi na ugradnji betonske ploče, nakon čega ćemo početi sa nivelacijom šahtova i vraćanjem granitne kocke na ovaj dio saobraćajnice, te sa uklanjanjem granitne kocke na drugom dijelu između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita. Prema potpisanom ugovoru rok za završetak radova je 60 dana, a očekujemo da će radovi biti završeni u skladu sa planiranom dinamikom, objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA