5 C
Sarajevo
25.04.2024

Banja Luka uči na greškama: Održana pokazna vježba u slučaju novih poplava (VIDEO)

U Banja Luci je prikazana simulacija pokazne vježbe, čiji je cilj provjera spremnosti i adekvatne reakcije gradskih organa u slučaju elementarnih nepogoda, izrađena u okviru projekta “Upravljanje poplavnim rizikom u slivu rijeke Vrbas”.

Zamjenik gradonačelnika Banja Luke, Srđan Amidžić, podsjetio je da su grad i UNDP izradili projektnu dokumentaciju i urbanistički plan s ciljem regulisanja toka rijeke Vrbas i obilježavanja kritičnih tačaka.

“Podrška UNDP-a nije podrazumijevala samo izradu projektne dokumentacije, već smo uradili konkretne poslove na realizaciji regulisanja sliva rijeke Vrbas i tu su ulaganja UNDP-a bila oko 950.000 KM, kao i za regulisanje dva gradska potoka gotovo 400.000 KM”, rekao je Amidžić nakon simulacije pokazne vježbe.

- OGLAS -

Istakao je i da su u preventivnom smislu urađeni konkretni poslovi na sanaciji i regulisanju sliva Vrbasa, kako bi se  smanjio rizik od poplava.

 
“Svjesni smo da se u periodu uređenja sliva rijeke Vrbas može desiti krizna situacija, stoga je  jedan od elemenata današnje pokazne vježbe da  simuliramo šta raditi kada dođe do krizne situacije”, dodao je Amidžić.

Također, istakao je da nakon poplave nije moguće u potpunosti otkloniti svu materijalnu štetu, ali da ako se na pravilan način reaguje, šteta može biti smanjena do 50 odsto.

“U tom smislu, danas smo imali simulaciju da vidimo koja institucija na koji način reaguje i kolika je naša spremnost da reagujemo kada se desi krizna situacija. Opremljeni smo da možemo da imamo adekvatniju i bolju informaciju u realnom vremenu”, smatra  Amidžić.

Naglasio je da je u proteklom periodu u okviru ovog projekta nabavljeno šest podstanica putem kojih se mogu pratiti  kretnje Vrbasa u realnom vremenu te da je prvi put izrađena mapa rizika na kojoj je jasno ukazano na kritična područja.

Predstavnica UNDP-a, Slađana Bundalo, rekla je da su današnjom simulacijom željeli upoznati upravljačke strukture sa planom i koracima, kako bi, kada dođe do kritične situacije, svaki član štaba tačno znao koja je njegova uloga.

“U Banja Luci je do sada urađeno mnogo, od unapređenja hidrometrijskog monitoringa, do radova na vodotocima Jularac i Podstanac. Sada se izvode radovi na regulaciji Vrbasa u jednom dijelu gradske zone, a urađena je projektna dokumentacija za uređenje vodotoka Vrbasa u užem gradskom jezgru. Sve ove aktivnosti koštale su oko 1,8 miliona KM”, istakla je Bundalo.

Šef gradskog Odsjeka za Civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, istakao je da je cilj današnje simulacije pokazne vježbe da u slučaju proglašenja vanredne situacije svi članovi štaba znaju kako se postupa na kojim kritičnim tačkama.

Ćućun je dodao da u Banja Luci postoji nekoliko kritičnih tačaka, navodeći između ostalog, naselja Karanovac, Lazarevo i Česma.

Ova simulacija pokazne vježbe održana je u banjalučkoj Gradskoj upravi, u organizaciji Razvojnog programa UN /UNDP/.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA