12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

“Transparency International” BiH: MUP RS u službi režima počeo s političkim progonima

“Transparency International” u BiH (TIBiH) osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava.

TIBiH je i ranije upozorio da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da vlast u Republici Srpskoj sve više pokazuje znakove autoritarnog režima. Umjesto da vodi istragu u predmetu “David Dragičević”, MUP RS usmjerava svoje djelovanje protiv političkih protivnika aktuelne vlasti i građanskih aktivista koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina.

Policijskim zauzimanjem glavnog trga u Banjoj Luci poslata je poruka svim građanima da se drugačije mišljenje od onog koje zastupa aktuelna vlast neće tolerirati i da će svako ko misli drugačije i izražava to javno biti uhapšen ili politički gonjen. TIBiH posebno osuđuje primjenu brutalnosti prema porodici Dragičević, koja sve vrijeme samo nastoji saznati istinu o ubistvu svog sina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA