15 C
Sarajevo
26.04.2024

Hiljade vjernika uveličale otvorenje najpoznatije džamije u Travniku i srednjoj Bosni (FOTO)

U Travniku je danas ponovo za vjernike otvorena Sulejmanija – Šarena džamija. Milionski projekt rekonstrukcije završen je u roku i kvalitetno, a travnička ljepotica sija novim sjajem. Radovi su trajali nešto manje od dvije godine.

Svečanost ponovnog otvorenja održana je na trgu ispred džamije, a stotine vjernika bile su u travničkoj Donjoj čaršiji i na Žitarnici. Ploču s natpisom otkrili su turski ambasador Haldun Koč, travnički muftija Ahmed Adilović, te Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske, i Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

“Džematlije Šarene džamije, ali i svi Travničani ponosni su na svoju džamiju, koja je po mnogo čemu posebna. O tome svjedoče brojne posjete turista iz cijelog svijeta” – kazao je Kenan Vrbanjac, predsjednik Džematskog odbora Šarene džamije, zahvalivši bratskom narodu Republike Turske.

- OGLAS -

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić podsjetio je da je Šarena džamija obnavljana u 18., 19., 20. stoljeću te istaknuo kako je jedna od tzv. urbanih džamija koja je bila ekonomski samoodrživa.

“Riječ je o džamiji koja je simbol Travnika, srednje Bosne i BiH, koja je dragulj sidrište i sjedište svega što se u Travniku dešava, jer od nje je krenula izgradnja čaršije. Razvila se Donja čaršija, a potom grad” – rekao je Hadžiemrić, zahvalivši svima koji su doprinijeli u obnovi.

Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske, rekao je kako je prije šest godina započela implementacija više projekata vrijednih desetine miliona maraka.

“Do sada smo implementirali četiri projekta. Otvorili smo jedan hamam, internat, poslovni objekt i ovo je prva džamija otvorena nakon restauracije. Svi vakufski objekti su važni i dajemo svoju riječ da ćemo obnoviti sve vakufske objekte” – kazao je Ertem.

Turski ambasador Haldun Koč izrazio je nadu da će ulaganja koja dolaze iz Republike Turske donijeti dobrobit BiH, a travnički muftija Ahmed Adilović, kao izaslanik je izrazio je zahvalnost u ime reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.

Nakon svečnog otvorenja i otkrivanja ploče u obnovljenoj Šarenoj džamiji klanjan je podne-namaz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA