12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Obrana’ Ante Nobila (FOTO)

Knjiga “Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu”, uglednog hrvatskog odvjetnika Ante Nobila, koja pripada odvjetničkoj prozi, rijetkom žanru na ovim prostorima, predstavljena je večeras u Sarajevu.

O nesvakidašnjem štivu, koje ‘skicira’ slučaj obavještajca optuženog i osuđenog na njemačkom sudu za ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, govorili su bivši drugi predsjednik Republike Hrvatske (u dva mandata) i posljednji predsjednik SFRJ, Stjepan Mesić, povjesničar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović, novinar i urednik iz Sarajeva Faruk Vele, bh. advokati Vlado Adamović i Duško Tomić, te autor Anto Nobilo, a promociju je moderirao Drago Pilsel, novinar iz Zagreba.

Kako je istaknuto, radi se o knjizi, pionirskom pothvatu i svojevrsnom presedanu u izdavaštvu, koja svjedoči raznolikost pristupa – eseja o pravosudnim prilikama, obavještajne analize, studije o političkim zavjerama i detektivsko-špijunskog romana, a sve ‘upakovano’ u historijski kontekst i okolnosti hladnoratovske ere koja korespondira s dešavanjima u bivšoj SFRJ, Njemačkoj i Hrvatskoj.

- OGLAS -

U osvrtu na sadržaj i vlastito promišljanje temeljnih poruka Nobilovog djela, Stjepan Mesić ističe kako knjiga potvrđuje kako je Njemačka poslije Drugog svjetskog rata doživjela katarzu, te da zajedno s Francuskom s kojom je bila u tri velika rata (Francusko-Pruski, Prvi i Drugi svjetski rat) danas prednjače u demokratizaciji i europeizaciji Evrope.

– Ali ova knjiga pokazuje još nešto, da pravosuđe Njemačke nije doživjelo katarzu. Iz ovog teksta se može vidjeti koliko je u njihovom prakticiranju suđenja ostalo natruha jednog sustava koji je davno izgubio bitku – kazao je.

Mesić, istodobno, primjećuje kako knjiga svjedoči i o tome kako se Hrvatska, čiji zvaničnici često ističu hrvatsku suverenost, domoljublje i sustav o kojem se stoljećima sanjalo, u ovom slučaju nije proslavila, podsjećajući da nema nijednog zakona koji Hrvatsku obavezuje da vlastitog državljanina i funkcionera (u ovom slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača) izručuje drugoj zemlji.

Ocijenio je kako se to jednostavno nije smijelo dogoditi te kako će to ostati trajna mrlja na državnom ustroju moderne Hrvatske.

Advokat Duško Tomić je kazao kako knjiga razrješava brojne dileme i svjedoči istinom koja se kosi sa službenom istinom, odnosno presudom njemačkog suda, uz uvjerenje da će nakon ove uslijediti i druge knjige sa sličnom tematikom, a čiji bi motiv trebao biti obnova sudskog postupka u ovom slučaju i otkrivanje prave istine.

Govoreći u istom kontekstu, advokat Vlado Adamović navodi kako knjiga, analizirajući konkretan slučaj zorno opisuje da sve ono što se dešava u sudnici ne mora bezuvjetno biti istina, ocijenivši kako nijedna profesija kao sudačka i tužiteljska nije tako podložna predodžbama, koje mogu proizvesti strašne posljedice, posebno u kombinaciji s nedostojnim nositeljima pravosudnih funkcija, koji neće da vide dokaze.

Novinar Faruk Vele ukazao je na ključne vrijednosti za koje se zalaže autor djela, potcrtavajući kako se radi o nepokolebljivom borcu za pravnu državu, koji, usprkos izloženosti brojnim i oštrim kritikama, nikada ne odustaje od pravde i istine, ma kakva ona bila i koji je uvijek na strani žrtava, suprotstavljen sistemu koji proizvodi takve posljedice.

O historijskom kontektu i okviru govorio je historičar i profesor Husnija Kamberović, detaljno elaborirajući temeljne značajke razdoblja o kojem knjiga govori, uključujući najvažnija dešavanja u vezi s razmatranim slučajem i traganje za odgovorom ko stoji iza ubistva koje se stavlja na teret protagonistima suđenja, kao i njihovog izručenja, te samog suđenja.

Autor knjige Anto Nobilo Feni je uoči promocije kazao kako se radi o višeslojnoj knjizi, koja je s jedne strane studija slučaja (‘case study’), ali i štivo koje se temelji na realnim dokazima – dokumentima i svjedocima, prikazujući slijed zastupanja stranke na sudu, uključujući sve elemente tog postupka.

– Kako je predmet suđenja bilo ubojstvo Đurekovića, špijuna BND (njemačke tajne službe) za vrijeme hladnog rata, mi smo nužno morali zahvatiti i povijest, kao i aktivnosti tajnih službi, što jugoslovenskih, što njemačkih, tako da ta neka špijunska nota knjizi daje poseban štih i čini je interesantnom za čitanje – kazao je Nobilo, izražavajući očekivanje da će naići na dobar prijem i publike u Sarajevu.

Govornici promocije u glavnom gradu BiH, a koja je uslijedila nakon one zagrebačke, zaključili su kako knjiga nudi bogatstvo različitih pogleda i pristupa te da je sa zanimanjem mogu čitati historičari i pravnici, ali i šira javnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA