15 C
Sarajevo
26.04.2024

Huanitu određen pritvor od dvije godine: ‘Ovo je za njega poput smrtne kazne!’

Županijski sud potvrdio je Huanitu Luksetiću (40) prvostepenu presudu od dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanje marihuane.

– Ovakva presuda je van svake pameti. Odgovorno, jasno i glasno tvrdim da je ovo presuda na smrt u zemlji u kojoj ne postoji smrtna kazna, a ona se u ovom slučaju gura na mala vrata. Radi se o čovjeku koji je ulje kanabisa uzimao kao jedan od rijetkih lijekova koji mu je donekle omogućavao normalan život i preživljavanje. Bez tog sredstva njemu se uskraćuje osnovno i temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Nadležni su u ovoj situaciji imali izbor da biraju između života i smrti, a oni su izabrali smrt. Ne znam kako je uopće moguće da netko do te mjere bukvalno shvaća zakon, za to stvarno treba biti plitkouman. Sud bi u ovom slučaju trebao puno šire tumačiti zakon, štiteći najviše ljudske vrijednosti, a to je, opet ponavljam – život, koji je ovdje doslovno ugrožen. Pa vi novinari i javnost ste pokazali veći interes da se čovjeku zaštiti život naspram onih koji bi ga trebali štititi. Koliko ja znam javnost je na Huanitovoj strani, ali kako je u ovoj državi sve moguće, evo moguć je i ovakav apsurd – zgroženo govori odvjetnik Vladimir Gredelj za 24sata.

No nema predaje, dodaje Gredelj, kojemu je zadaća, kaže, da kao Huanitov odvjetnik štiti ljudska prava, ali da se i kao čovjek kojemu je stalo do života, bori za njegov život.

- OGLAS -

– Poduzet ću sve što je u mojoj moći i dalje se obraćati Vrhovnom, Ustavnom, Europskom sudu za ljudska prava – najavio je Gredelj, od kojeg doznajemo kako Huanito trenutno nije u stanju ni sa kim komunicirati.

– Čuo sam se s njegovom majkom i čovjek je doslovno shrvan. Pa zamislite samo kako bi se vi osjećali da vas netko osudi na smrt jer ste se liječenjem prirodnim sredstvom pokušali održati na životu – kazao je Gredelj.

Podsjetimo, Huanito je javnosti postao poznat nakon što je krajem listopada 2014. godine uhićen jer je, nakon što je isprobao sve moguće medicinske i druge neučinkovite opcije, bez skrivanja, u dvorištu pred kućom posadio 11 biljaka marihuane s namjerom da od njih spravi dovoljnu količinu kanabisovog ulja koje mu je olakšavalo život i vratilo funkcije mišića tj. sposobnost govora i kretanja koje mu je oduzela teška bolest multiple skleroze.

U studenom 2017. godine Općinski sud u Rijeci nepravomoćno ga je osudio na dvije godine zatvora, a drugostepeni sud kaznu je sada i potvrdio.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA