9 C
Sarajevo
20.04.2024

Odbačene kandidature Tročanjija i Plumb za evropske komesare: Konflikt interesa

Komitet za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta odbacio je kandidaturu predloženog mađarskog komesara za proširenje Lasla Točanjija, prenosi Tanjug.

Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude nova komesarka za transport. 

Očekuje se da novimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

- OGLAS -

Kandidat za novog evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i prije početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izvještaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada eura koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili proncipom da svaki komesar mora da bude ”nezavisan i da radi u opštem interesu EU”, a da je na Evropskom parlamentu da provjeri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

I dok u Komiisji napominju da poslije suspenzije kandidata za komesare postoje “različite opcije”, u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsjednici Evropske komisije da “predloži sljedeće korake”.

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razriješe konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Rumunije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodjeli nekom od već predloženih komesara iz druge čanice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želio da ponovo dobije ovaj resor.

Kada je riječ o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o kurupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.

Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komsiije trebalo da glasa 23. oktobra.

Tročanji je bivši ministar pravde Mađarske, pravnik, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor. 

Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj. 

On je, takođe, bio i član Venecijanske komisije Vijeća Evrope i član mađarskog Ustavnog suda, a u junu 2014. godine postavljen je za ministra pravde u Mađarskoj.

Zalagao se za postavljanje ograde na granici sa Srbijom i taj potez proglašavao pozitivnim i u nekoliko navrata je isticao da je postavljanje bodljikave žice dalo dobre rezultate u borbi protiv ilegalnih migracija. 

Tročanji je rođen 6. marta 1956. u Budimpešti. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA