7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

U naselju Kazani u Srebrenici otkrivena grobnica iz koje su ekshumirana tijela najmanje dvije osobe

U naselju Kazani u Srebrenici otkrivena je grobnica iz koje su ekshumirana tijela najmanje dvije osobe, potvrdila je Emza Fazlić, potparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u julu 1995. godine.

“Na lokalitetu Kazani, općina Srebrenica, jučer su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe. Pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u julu 1995. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su ispod lokalnog mezarja, odnosno između puta i rijeke, i to u otpadu raznog materijala od kuća”, rekla je Fazlić.

RTV Srebrenica / 

Prema informacijama Instituta za nestale osobe, istražitelji su na ovom lokalitetu radili 2004. godine, ali tada nisu ništa pronašli.

- OGLAS -

“Naknadno je dovezen taj otpad u kojem su pronađeni posmrtni ostaci. Oni su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će uslijediti izuzimanje koštanih uzoraka, a radi DNK analize na osnovu koje će se utvrditi identitet žrtava”, rekla je Fazlić.

RTV Srebrenica / 

Ekshumacija je obavljena pod rukovodstvom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Iskopavanje u naselju Kazani koje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, nastavljeno je i danas.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA