9 C
Sarajevo
24.04.2024

Cvijanović: Samo vojničkom disciplinom možemo sačuvati ljudske živote

Predsjednica Republike (RS) Srpske Željka Cvijanović ukazala je danas da se jedino vojničkom disciplinom svih građana može spriječiti širenje koronavirusa te izboriti s tom zarazom.

Pred nama je, kazala je ona, nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci.

Od discipline svih zavisi, dodaje, da li ćemo iz ovog ogromnog problema izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

- OGLAS -

-Ne želimo da u RS gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje – upozorila je Cvijanović.

U obraćanju građanima navela je da će nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućiti stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera. 

Podsjetila je da je prije 18 dana otkriven prvi slučaj koronavirusa u RS, te da se od tada svakodnevno bilježi rast broja oboljelih.

-Ali treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama – istakla je Cvijanović i napomenula da su upućeni apeli građanima da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

Podsjetila je koje su rigorozne mjere usvojene do sada, od koji je i javno objavljivanje imena osoba koje krše kućnu izolaciju i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija.

-Odlučili smo se za ovu mjeru kako bi se smanjio broj neodgovornih pojedinaca računajući da niko priseban ne bi zamijenio izolaciju u vlastitom domu boravkom u nekom javnom karantinu, gdje bi umjesto sa članovima svoje porodice, bio sa nepoznatim osobama – kazala je Cvijanović.     

Također, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama su uvedene posebne kontrole ulaska građana koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prijelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

-Posebne pripreme izvršene su u okviru zdravstvenog sistema RS i najveću zahvalnost dugujemo našim zdravstvenim radnicima – navela je entitetska predsjednica.

Dodala je i da su preduzete brojne radnje na pripremi novih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih i oboljelih, i njihovom odvajanju od redovnih zdravstvenih službi.

Još uvijek se ne mogu, dodala je, sagledati sve posljedice koje će pretrpiti poslodavci, radnici, kao i privredni život u cjelini u RS, ali je važno da se već počelo sa kreiranjem određenih mjera.

-Iako je sada naš osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, aktivnosti se odvijaju na više kolosijeka uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način – kazala je Cvijanović.

Pozvala je građane RS da ostanu kod kuće, jer je u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta, da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u RS.

-A to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama – naglasila je predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA