6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Djeci sa oštećenim sluhom i vidom u sarajevskim školama uskoro dolaze logopedi i defektolozi

Sada su na redu za zapošljavanje logopedi i defektolozi.
Obuku asistentima omogućilo je Ministarstvo obrazovanja KS, a dio obuke su prošli i u organizacijama koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju, prenosi Klix.ba.

“Dosta njih je i ranije bilo volonterski angažovano u radu s djecom, tako da su stekli znanje i iskustvo. Problem je što se pojedinci vrlo teško opredjeljuju za ovu vrstu obuke i imamo dosta odustajanja. Čovjek mora biti psihički spreman da radi ovaj posao”, kazao nam je ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović.

U narednom periodu planirano je angažovanje defektologa i logopeda kako bi radili s djecom koja imaju poteškoće sa sluhom i vidom, kako bi i ona bila ravnopravna, a inkluzija potpuna.

- OGLAS -

“Razgovarali smo jučer na sjednici Vlade KS o tome da putem projekta koji vodi Zavod za zapošljavanje, u okviru kojeg se zapošljavaju svi ljekari, angažujemo logopede i defektologe s tržišta i uvedemo ih u škole gdje su ta djeca učenici. Oni su nam prioritet”, istakao je.

Za sada nema sredstava kako bi se angažovali novi asistenti, ali u ministarstvu ističu da bi najsretniji bili kada bi svaka škola imala barem jednog asistenta. No, za sve su potrebna novčana sredstva.

“To sve košta. Puno napredniji sistemi nemaju ono što imamo mi. Imali smo veliki pritisak i mi sada imamo najveća ulaganja kada je riječ o obrazovanju djece s poteškoćama. Bio sam u Turskoj i ni kod njih ulaganja nisu ni blizu kao kod nas”, kazao je Kazazović.

Potrebno je izmijeniti obrazovni sistem gdje bi budući odgajatelji, nastavnici i profesori znanje i iskustvo u radu s djecom s poteškoćama stekli tokom školovanja na Pedagoškom fakultetu. Za sada su uveli modul, ali još nisu izvršene potrebne izmjene. Ovo bi znatno smanjilo troškove dodatnih edukacija i pomoglo u izbjegavanju stresnih situacija, a budući radnici bi bili psihički spremni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA