16.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Iz Republike Srpske bez reakcija na četnike u Višegradu

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se oglašavao na postrojavanje četnika u Višegradu, dok je izostala rekacija i opozicinih političara iz tog entiteta, piše Patria. 

Kolumista Dragan Bursać u tekstu „Biće opet pakao i krvava Drina“ kritikuje četničko postojavanje u istočnoj Bosni, dok bloger Srđan Puhalo cinično piše da je postrojavanje četnika u Višegradu performans „za plašenje Bošnjaka, zezanje Hrvata i privlaćenje stranih investicija.“

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu obilježili su u nedjelju godišnjicu hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. Četnici su se u nedjelju ujutro postrojili u centru Višegrada, odakle se čula pjesma „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina.“

- OGLAS -

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević osudio je na Twitteru postrojavanja četnika u Višegradu, ali je entitet Republiku Srpsku nazvao državom, prenosi nap.ba. 

„Bez obzira na sve nijanse, ja ne mogu da ne napišem da me je sramota činjenice da se u mojoj državi, Republici Srpskoj, postrojavaju bilo kakvi četnici“, napisao je Kovačević.

- Advertisement -

Historičar Milivoj Bešlin iz Novog Sada rekao je za agenciju Patria da u Republici Srpskoj ne postoji opozicija u smislu ideološkog koncepta te da i političke partije izvan Dodikovog SNSD baštine vrijednosti koje baštini i sam Dodik.

Američka i Britanska ambasada u BiH su reagirale pozivajući institucije da „poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost.“ Osude zbog širenja međunacionale mrženje došle su i iz OHR-a i OSCE-a, kao i brojnih političkih partija iz Federacije BiH.

Na službenom Twitteru OHR-a je objavljeno da OHR osuđuje sramna dešavanja u Višegradu. Pozvali su nadležne institucije da istraže i poduzemu odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje. “Događaji u Višegradu nemaju mjesta u BiH društvu, pomirenje je jednini put u budućnost“, saopćeno je iz OHR-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA