10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

SIPA uhapsila devet osoba zbog lažnih diploma

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji s policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih sati, provode operativnu akciju kodnog naziva „PEČAT“ u okviru koje je slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ”Saučesništvo”, piše Vijesti.ba.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene, saopćeno je iz SIPA-e.

Među uhapšenima je, kako saznajemo, Ismet Mušić iz Cazina. On je uhapšen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać. Pretresi se trenutno obavljaju i na području Banja Luke, a u akciju je uključena i srbijanska policija. Prema informacijama Žurnala, kod Mušića su pronađene diplome raznih zanimanja, od srednjoškolskih do visokoškolskih ustanova. Policijske agencije raspolažu informacijama da su preko njega diplome stekli i vladini službenici iz Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, te pojedini državljani Slovenije. Upravo zbog toga pripadnici SIPA-e vrše pretrese i na području Banja Luke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA