-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Izborni zvaničnik Georgije nakon Trumpovog poziva: Pratit ćemo zakon i proces

Trump je u subotu nazvao Raffensbergera kako bi “pronašao” dovoljno glasova kako bi obrnuo pobjedu novoizabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena u ovoj saveznoj državi, prema audio snimku poziva kojeg je objavio Washington Post u nedelju.

“Nema šta loše da se kaže ako ste se preračunali”, rekao je Trump prema snimku razgovora koji je objavio Vašington post a zatim i drugi mediji.

“Ja samo hoću da se nađe 11.780 glasova, jer mi smo pobijedili u toj državi”, rekao je Trump, iako je pobjeda Bidena u Georgiji sa oko 12.000 glasova prednosti potvrđena u ponovnom prebrojavanju i u reviziji.

- OGLAS -

Kao vrhovni izborni dužnosnik u Georgiji, Raffensperger je nadlegao višestruko prebrojavanje glasova nakon izbora 3. novembra, od čega je svaki imao isti rezultat: daje ova južna država u uskom glasanju odabrala Joe Bidena. Ovo je prvi put u historiji da je Georgija glasala za demokratskog kandidata.

U intervjuu za američku ABC televiziju, Raffensberger je rekao da Bijela kuća insistirala, suprotno njegovoj prosudbi, da prihvati Trumpov poziv.

“Ja nisam odvjetnik, sve što znam jeste da ćemo pratiti zakon i pratiti proces. Istina je važna i protiv ovih glasina se borimo posljednja dva mjeseca”, rekao je on.

Raffensberger je u razgovoru sa Trumpom u subotu rekao da su rezultati pokazali da je Biden zakoniti pobjednik.

“Pa gospodine predsjedniče, izazov koji je pred vama jeste da imate podatke koji su pogrešni”, rekao je on tokom telefonskog razgovora. Bijela kuća je odbila komentarisati.

Čak i da je Trump osvojio 16 elektorskih glasova, koliko ih stiže iz Georgije i dalje ne bi imao potreban broj za ostanak u Bijeloj kući. Biden je osvojio ukupno 306 elektorskih glasova, dok se Trump zaustavio na 232.

Elektori su glasove potvrdili 14. decembra, a zvanično potvrđivanje izbornih rezultata očekuje se 6. januara u Kongresu, prenosi RSE.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA