9 C
Sarajevo
20.04.2024

Počelo zasijedanje Kongresa SAD na kojem bi trebalo da bude potvrđena pobjeda Bajdena

Zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa SAD na kojem treba da bude potvrđena pobjeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima počelo je u Vašingtonu.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobjeda Bajdena nad odlazećim predsjednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

 Na zajedničkom zasijedanju biće objavljivani glasovi takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsjednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

- OGLAS -
 Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasijedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasijedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma odmah nastavljaju odvojena zasijedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom slijedi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Tramp je danas nastavio da vrši pritisak na potpredsjednika SAD Majka Pensa, koji po funkciji predsjedava Senatu i današnjem zajedničkom zasijedanju oba do

Prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa, Pens nema takvo ovlašćenje, a o prigovorima na glasove elektora mogu da odlučuju jedino članovi dva doma.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova poslije objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobjeda će biti i zvanično potvrđena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsjednika 20. januara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA