3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Koje loše navike vezane uz tehnologiju trebate u 2020. godini ostaviti iza sebe?

Nova godina je, kažu, godina novih početaka! Jeste li već napravili popis odluka kojih ćete se držati u 2020.? Niste? Sada je pravo vrijeme da donesete prave odluke, jer prave odluke dugoročno vam mogu popraviti mnoge segmente života.

Slično vrijedi i kada govorimo o tehnologiji. Neke od navika koje posjedujemo djeluju iznimno štetno po naše zdravlje, privatnost i sigurnost. O kakvim se navikama radi? Koje biste loše navike vezane uz tehnologiju trebali ostaviti iza sebe?

Kakve su vam šifre?
Došla nam je 2020. godina, ali i dalje neki od nas imaju problema s šiframa koje koriste na svojim korisničkim računima. Slaba šifra koju korisnik može lako pogoditi (tipa Jabuka 123 ili Pokemon1) loša je za vas iz više razloga. Ne samo da se slabe šifre mogu lako ”provaliti”, nego ako koristite iste šifre za više korisničkih računa ili ako koristite jednu te istu slabu šifru za recimo Gmail, Outlook i PayPal, to predstavlja ogroman rizik za vaše korisničke račune, a onda samim time i za vas kao korisnika.

- OGLAS -

Imajte snažne šifre. Osim toga, nemojte koristiti iste šifre za više korisničkih računa. Ako vam je problem osmisliti snažnu šifru (onu koja sadržava kombinaciju velikog i malog slova, brojeva i simbola), koristite upravitelje i generatore šifri.

Koliko vremena provodite ispred zaslona računala i/ili pametnih telefona?
Previše vremena ispred zaslona uređaja loše je za naše zdravlje iz više razloga: osim što si možemo ozbiljno naštetiti kvaliteti noćnog sna (zbog količine plave svjetlosti), previše vremena gledanja u zaslone može ozbiljno naštetiti i našim društvenim vještinama.

Usprkos tomu što danas postoji mnoštvo aplikacija i usluga za mrežnu komunikaciju, istraživanja su pokazala kako je stupanj poremećaja koje uzrokuje društvena izolacija veći nego ikada ranije. Uzrok? Ljudi premalo vremena provode družeći se ”oči u oči”, a previše ”družeći se” preko interneta.

Zaključavate li svoj pametni telefon, tablet ili računalo?
Svaki naš uređaj, bilo da se radi o pametnom telefonu, tabletu ili računalu, u sebi sadrži naše osobne podatke, koji su vrlo vrijedni, kako nama tako i drugima. Iz tog razloga, od ključne je važnosti da svi ti naši podaci budu, što je moguće bolje, zaštićeni.

Najjednostavniji način kako te podatke možemo zaštititi od neželjenih pogleda jest ako kreiramo snažnu lozinku. Ako vam je utipkavanje lozinke previše komplicirano ili ako vam zauzima previše vremena, svoj uređaj zaključajte korištenjem čitača otisaka prstiju ili prepoznavanjem lica.

Piratski programi i datoteke
Korištenje piratskog sadržaja može vam donekle ”pomoći”. Ako skinete i koristite piratski film ili igru, na taj način ćete si uštedjeti određenu svotu novca. No, osim što je ovo vrlo protuzakonito i što na ovaj način kršite autorska prava, piratstvo za sobom donosi čitav niz drugih negativnih posljedica.

Svaki piratski sadržaj u sebi može sadržavati različite štetne programe, koji mogu naštetiti vašem uređaju, a onda i vama na načine koje ne možete ni zamisliti. Rješenje? Ako ne možete (ili ne želite) platiti određen iznos novca za određen proizvod (bilo da je riječ o igri, filmu, glazbi i dr.), pronađite besplatnu alternativu. Drugo rješenje je da se strpite, uštedite malo novca i kupite si tu igru za kojom čeznete već šest mjeseci. Osim što ćete na ovaj način raditi sve po zakonu, bit ćete i sigurniji.

Radite li sigurnosne kopije svojih podataka?
Svatko od nas tko koristi tehnologiju, stvara i neke podatke. Bilo da se radi o običnim fotografijama koje smo fotografirali na dočeku Nove godine ili za božićne blagdane ili o videozapisima iz Rusije otprije dvije godine koje nikako ne želimo izgubiti, jer predstavljaju drage nam uspomene, radi se o podacima koje smo negdje spremili. Obično ti podaci budu spremljeni u unutarnju memoriju uređaja (pametnog telefona, tableta, računala).

Obično ne radimo baš često sigurnosne kopije podataka, a trebali bismo. Radite li ih vi? Kopirate li podatke koji su vam važni na USB stickove i spremate li ih na ”cloud”? Ako ne, trebali biste. USB stickovi su danas vrlo jeftini, a i vanjskim diskovima poprilično je pala cijena. Redovitim obavljanjem sigurnosnih kopija važnih podataka napravit ćete si uslugu na duge staze.

Koliko korisnika koristi vaš korisnički račun?
Nije preporučljivo dijeliti lozinke, ali ni korisničke račune s drugim korisnicima. Osim različitih rizika i problema vezanih za privatnosti, mogu se dogoditi i kojekakve nesretne okolnosti (na primjer, da vam supruga slučajno obriše neke važne stvari iz Gmail-a). S obzirom na ovo, najbolje što možete učiniti jest da koristite vi kao korisnik svoj korisnički račun i da ga ne dijelite ni sa kime drugim.

 

Nadograđujete li redovito programe svojih uređaja?
S obzirom na to da se različiti rizici i opasnosti po korisnika otkrivaju gotovo svakodnevno, još jedna važna stavka u vezi loših navika koje biste ove godine trebali ostaviti iza sebe, neredovito je ili nikakvo nadograđivanje programa na uređajima.

Ako ne želite sami provjeravati dostupnost sigurnosnih nadogradnji, većina programa omogućit će vam da namjestite automatske provjere. Ovo vrijedi i za računala i za pametne telefone. Redovito nadograđivanje programa dodatno će doprinijeti sigurnosti vašeg uređaja, a onda i vas kao korisnika, stoga nemojte ovo propuštati.

Kako koristite svoje prijenosno računalo?
Riječ ”laptop” engleska je riječ koja u sebi sadrži riječ ”lap”, odnosno na hrvatskome bedro. Iako riječ ”laptop” sugerira to da prijenosna računala možemo koristiti držeći ih na bedrima dok sjedimo, to je sve samo ne dobra ideja.

Svaki uređaj, a onda samim time i laptop, odašilje toplinu i zrači. Zračenje nije baš dobro za zdravlje korisnika, pogotovo ako je taj korisnik muškog spola. Sve u svemu, ako i koristite laptop, nemojte ga držati na bedrima, bez obzira jeste li muškog ili ženskog spola.

Spavate li sa svojim pametnim telefonom?
Velik broj nas voli tu i tamo (ili redovito) prije spavanja baciti još pokoji pogled na neku od društvenih mreža ili poslati koju poruku. Mnogi od nas čak i zaspu sa svojim pametnim telefonima pored svojih lijepih glava. Osim što je ovo štetno po zdravlje iz više razloga, spavanje ”sa pametnim telefonom” jedan je od uzročnika lošeg noćnog sna.

Jednostavno rješenje za ovo je da ne koristite svoj telefon prije spavanja. Ako možete, ostavite ga da se puni u drugoj prostoriji. U slučaju da vas pametni telefon budi ujutro, kupite si sat s budilicom. Učinite sve što možete kako biste svoj pametni telefon držali što je moguće dalje od sebe i svog kreveta prije i za vrijeme spavanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA