Vijesti
Mustafa Kadribegović, v.d direktora FUCZ: Šta je sa respiratorima? Tvrdi da je FUCZ u komunikaciji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.
#

Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite, kazao je za N1 da će ova institucija pokrenuti novi tender kako bi se pokrenula nova nabavka koja bi osigurala adekvatno instaliranje kupljenih respiratora na početku pandemije korona virusa.

Podsjećamo, respiratori su kupljeni - ustanovljeno je da nisu onakvi kakvim su ih predstavili. Te tvrdnje su potom osporene, te je ustanovljeno da su ipak dobri i da se mogu koristiti. Određeni broj zdravstvenih ustanova je tražio isporuku tih respiratora - ali je proces u toku. Jedan tender je poništen, a Kadribegivć je kazao da je on samo djelimično poništen.

"Odnosi se na transport, instalaciju, puštanje u rad, servis i obuku. Taj početni korak. Nijedan od ponuđača nije dostavio ponudu, a mi ćemo pokrenuti novu javnu nabavku da osiguramo adekvatno instaliranje uređaja", reako je Kadribegović.

"Istina je da FUCZ nije registrovani veletrgovac lijekovima i medicinskim sredstvima. Inspektorat je utvrdio i naredio da mi ne možemo skladištiti i distribuirati respiratore, raditi te poslove koji podrazumijevaju promet medicinskih sredstava. Mi smo respiratore koji su se zatekli u prostorijama FUCZ adekvatno skladištili kod veletrgovca koji radi u BiH, taj dio problema je riješen u šestom mjesecu", rekao je Kadribegović.

Postupak je trenutno u toku.

"Potrebno je da se na valjan način izvrši distribucija uređaja do zdravstvenih ustanova koje su iskazale potrebu za određenim brojem respiratora", poručio je Kadribegović.

 Tvrdi da je FUCZ u komunikaciji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.

"Imamo problematiku koja nas opterećuje, stvar je tehničke prirode. Javnost je upoznata o načinu kupovine, Vlada je izdvojila dio sredstava koje je FUCZ koristila. Vlada FBiH je formirala ministarstvo i druga tijela. To što se FUCZ našla u ulozi podrške - to je neobična situacija. Nadam se da ćemo uskoro i to prevladati", rekao je.

Kadribegović je istakao kako FUCZ radi svoje redovne poslove, ali su u martu i aprilu bili spriječeni da se bave deminiranjem. Također, bilo je intervencija zbog poplava u pojedinim dijelovima FBiH, što će ih najvjerovatnije, kako je istakao, čeka i u jesenjem periodu.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.