17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Bradara: Sjednicu ću sazvati odmah nakon potvrde rezultata

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izjavila je da prati situaciju i da pozdravlja zasjedanje Centralne izborne komisije održano danas u najkraćem mogućem roku od trenutka kada je i posljednja skupština izabrala izaslanike (petak), ali i da suprotno mišljenju javnosti ili pojedinih medija, posao CIK-a nije završen, i da nažalost “njeno vrijeme” u vezi mogućnosti sazivanja sjednice još nije nastupilo.

– Ne znam koliko su kolege iz CIK-a danas ove informacije uspjele iskomunicirati sa javnosti, ali, nakon njihovog današnjeg utvrđivanja rezultata, slijedi rok za žalbe u roku od dva dana. Prije službene potvrde odnosno objave u Službenom glasniku, nažalost, sazivanje sjednice nije moguće. Prema dostupnim informacijama, CIK bi rezultate, djelomično ili potpuno mogao potvrditi u četvrtak a objaviti već u petak, i nakon toga bi u najkraćem poslovničkom roku sjednica bila zakazana – navela je Bradara u izjavi dostavljenoj iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Dodala je kako su to činjenice na koje je upozoravala i prije samih izbora a pogotovo nakon njih, odnosno prije Odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda, te da je osim toga, više puta apelirala na skupštine da izvrše izbor izaslanika i da je rok davno prekršen.

- OGLAS -

– Tako da sve ono što bude do mene, a to je sazivanje sjednice u najkraćem poslovnički mogućem roku, od potvrđivanja konačnih ili djelomičnih rezultata, ću ispuniti. Nadati se da će sjednica biti već početkom sljedeće sedmice. Što se samog proračuna tiče i priprema za njegovo izglasavanje, moj ured već prati ovaj proces kako bi ga maksimalno ubrzali, a sve insinuacije glede starog saziva još jednom ponavljam, su netačne i zlonamjerne jer s prvim izabranim novim izaslanikom, ta mogućnost je isključena- obrazložila je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA