1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

SNSD: Nema vlasti dok SDA ne povuče inicijativu

U najjačoj bošnjačkoj partiji niko nije odgovarao na pozive, ali su zato u svom saopštenju kritikovali međunarodni faktor.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, rekao je za “Nezavisne” da je stav Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, bio potpuno jasan i da neće biti razgovora dok se ta inicijativa u potpunosti ne povuče.

“Sve vrijeme su prisutne neke ucjene, blokade, uslovljavanja… Probijeni su rokovi za formiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija. Najnovija inicijativa SDA izazvala je osuđujuće reakcije i nekih međunarodnih zvaničnika”, kazao je on o inicijativu SDA, koju je ocijenio kao antiustavnu i sramnu.

- OGLAS -

Iz SDA danas niko nije odgovarao na pozive “Nezavisnih”, ali su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), traže da prestanu da se povlače pred svakodnevnim nasrtajima na BiH i Dejtonski mirovni sporazum koji dolaze od Dodika i drugih zvaničnika RS.

“Indikativno je da se ovako oštro reaguje na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Dodika datu istog dana da je RS spremna za otcjepljenje”, stoji u saopštenju SDA i dodaje da njihova najava apelacije nije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima.

Podsjećamo da je inicijativa SDA uslijedila samo dan nakon što su u Sarajevu delegacije te partije i SNSD-a dogovorile da se “lopta spusti” i da se formira vlast na nivou BiH.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, kaže za “Nezavisne” da su SNSD, HDZ BiH i SDA na vlasti na nivou BiH i da ne zna zašto se takvo pitanje uopšte postavlja.

“Ove tri stranke su adresa na kojoj treba potražiti odgovore do kada će nas držati u blokadi”, rekao je Magazinović.

I nekoliko dana nakon najave SDA ne smiruju se reakcije na namjeru najjače bošnjačke partije, pa tako Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, ističe da ta inicijativa nije konstruktivna.

“Ime Republike Srpske jasno je definisano Ustavom”, podvlači srpska premijerka i dodaje da su mir i stabilnost važni, jer su to preduslovi za sve više radnih mjesta i za bolji kvalitet života.

“Uvek sam za dijalog i komunikaciju, a ne za poteze koji bi mogli da destabilizuju situaciju u trenutku kada su za sve građane na prvom mestu regionalni mir i stabilnost”, rekla je ona.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, kaže da je inicijativa SDA štetna po ukupne odnose u BiH i da je svi u Srpskoj doživljavaju kao neprijateljski akt.

“Takva namjera znatno otežava formiranje vlasti na nivou BiH”, smatra Crnadak.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović rekao je da najava SDA predstavlja vrijeđanje domaćeg i međunarodnog prava i, po njegovom mišljenju, Ustavni sud BiH, vjerovatno, nije nadležan da raspravlja o tom pitanju, jer bi onda trebalo da ocjenjuje ustavnost ustavne odredbe, što je naprosto nemoguće.

“SDA uporno radi na otcjepljenju RS”, smatra Mario Karamatić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda BiH, i ističe da SDA radi sve da Hrvatima i Srbima ogadi BiH. Smatra da između islamske i građanske države, za koju se navodno zalažu bošnjački političari – nema razlike.

Milan Dunović, član Predsjedništva Demokratske fronte i potpredsjednik Federacije BiH, rekao je da ime Republika Srpska jeste uvredljivo, ali da mu nije jasno zašto je SDA sada pokrenula ovo pitanje.

Profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić smatra da je najavljena inicijativa političko, a ne pravno pitanje i vjeruje da će se Ustavni sud BiH proglasiti nenadležnim po eventualnoj apelaciji o nazivu RS, te da će u podnesku vjerovatno odbaciti.

Edin Ramić, federalni ministar izbjeglih i raseljenih i poslanik u Narodnoj skupštini RS, kazao je da je uvijek pravo vrijeme za prave odluke.

Najavu SDA ocijenio je očekivanom i ujedno najavio nove inicijative koje se, kako je kazao, vjerovatno neće svidjeti predstavnicima Srba u Republici Srpskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA