7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Općina Centar dodijelila plastenike za 23 domaćinstva

Općina Centar od 2016. godine provodi projekt ”Podrška poljoprivrednim proizvođačima, boračkoj i izbjegličkoj populaciji za nabavku plastenika” zahvaljući kojem je dodijeljeno ukupno 108 plastenika za što je iz budžeta utrošeno više od 140.000 konvertibilnih maraka.

Ove donacije se dodjeljuju po utvrđenoj proceduri. Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika u ovoj godini je raspisan 18. aprila 2019. godine. Stručna komisija u sastavu: prof. dr. Velija Katica, dipl. ing. poljoprivrede Lejla Sitarević i mr. biologije Anida Kulovac su razmotrili prispjele zahtjeve, izvršili uviđaj na terenu s ciljem utvrđivanja pogodnosti zemljišta za zasnivanje plasteničke proizvodnje, izvršili bodovanje i sačinili prijedlog liste kandidata koji ispunjavaju uslove za dodjelu plastenika, na osnovu Pravilnika, a konačnu odluku je donio općinski načelnik.

Tako su danas plestenike dobili: Zejnil Pandžić (Nahorevo 33), Ismet Pandžić (Nahorevo 65), Aziz Selimović (Gornji Kromolj do broja 14), Mirsad Avdić  (Grdonj do broja 89), Ibrahim Muharemović (Nahorevo 191), Žarko Rašević (Mrkovići 25), Hasna Beganović (Kromolj 134), Ferid Tabaković (Panjina kula 148), Esad Srnja (Nahorevska brda bb), Šefik Muharemović (Nahorevo 197), Fuad Pandžić (Nahorevo 2), Ismet Martinović (Svetozara Ćorovića 6), Jasmin Muharemović (Nahorevo 189), Muhamed Vrućak (Grdonj 44), Halil Smajić (Kromolj do broja 12), Alma Pašić (Panjina kula 159), Bahtijar Mulić (Hamida Beširevića 105), Amer Ćato (Radava 34), Emina Biber (Fadila Jahića Španca 9), Hasiba Ramić (Alapi do broja 8), Almir Rizvo (Radava 31), Fehim Bećar (Poljine do broja 22) i Mustafa Pandžić (Nahorevo 39).

- OGLAS -

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ovako dobrim povodom i dobitnicima plastenika zaželio uspješno bavljenje poljoprivredom proizvodnjom.

– Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni. Za ovih nekoliko godina smo dodijelili plastenike ukupne površine 5.500 kvadratnih metara, što je iznimno dobar rezultat. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava i pokazuje da se građani sve više okreću poljoprivredi što im može obezbijediti dodatni priliv u kućni budžet i podizati životni standard, a i da višak proizvoda plasiraju na tržište, što je sve u interesu naše lokalne zajednice. Stoga ćemo ovaj projekt nastaviti u budućnosti sa više novca i više plastenika. Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području naše općine obrađuje i daje prinos, naglasio je Ajnadžić.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Velija Katica i kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Također je dodao da je organska proizvodnja zdrave hrane trend u svijetu i kod nas, a kako se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji pružaju se i mogućnosti za korištenje evropskih fondova za razvoj poljoprivrede. Katica je podsjetio da je oko 50% teritorije općine Centar ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

Prilikom potpisivanja ugovora dobitnici plastenika su se zahvalili Općini Centar na čelu sa načelnikom Ajnadžićem na ovoj za njih veoma vrijednoj donaciji.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su u ime Službe za finansije, privredu i lokalni ekonomski razvoj Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika i Imra Mulahuseinović Ramljak koja je obavijestila da će firma ”NERMARIS” iz Gračanice  izvršiti postavljanje plastenika od 2. do 7. augusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA