Vijesti
Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ukopat će se pedeset žrtava genocida Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6671 žrtva.
#

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ove godine bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrdila je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala, do sada je toliko porodica dalo saglasnost za ukop.

"Postupak identifikacije i davanja saglasnosti za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi otvoren je još nekoliko dana, tako da one porodice žrtava koje to žele, na ovaj korak se još uvijek mogu odlučiti", izjavila je Fazlić.

Porodice nisu pristupile 

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali još uvijek nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

"Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. U oba slučaja razlog tome je uglavnom mali broj dijelova skeleta koji je do sada pronađen, a kada su u pitanju ove žrtve", kazala je Fazlić.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

"Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam", dodala je Fazlić.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6671 žrtva.

Tabuti s posmrtnim ostacima do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, saopćeno je ranije iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.