1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

U ponedjeljak sastanak SDA sa SDP-om, DF-om i Našom strankom

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je poziv za sastanak predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke.

Kako je potvrđeno za Klix.ba razgovori će biti održani u centrali SDA u ponedjeljak,
a tokom kojih će biti razgovarano o implementaciji izbornih rezultata odnosno o formiranju vlasti na svim nivoima.

Bh. blok kojeg čine SDP, DF i Naša stranka, nakon izričitih stavova da neće pregovori sa SDA ne dolaze u obzir, čini se da su olabavili stavove, pa su pristali na konstruktivne sastanke sa strankom čiji je lider Bakir Izetbegović.

- OGLAS -

U jučerašnjem razgovoru za Klix.ba predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da njegovu političku opciju zanima saradnja s onima koji su spremni tražiti balans između etničkog i građanskog.

Prošle sedmice na istom mjestu je održan sastanak delegacija SDA i SDP-a koje su predvodili Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić. Tada je socijaldemokratama predloženo da zajedno naprave koaliciju sa SDA na nivou entiteta i na nivou države, bez obzira na to što je SDP krenuo u dogovore na nivou kantona.

“SDA smatra da imamo jednu veoma ozbiljnu situaciju u državi i regionu, koji traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka. SDP-u smo ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pužila od vrha države, preko entiteta do kantona. U koaliciju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke”, rekao je Izetbegović.

Nermin Nikšić je istakao da je sa Izetbegovićem razgovarao u jednoj korektnoj atmosferi.

“Izetbegović je i sam rekao da je SDP ostao pri svom stavu, da nećemo iznevjeriti svoje partnere s kojima smo krenuli u formiranje kantonalne skupštine. Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP odluke donosi na svojim organima. Imali smo više nego korektnu ponudu SDA”, rekao je Nermin Nikšić.

Sastanak o formiranju vlasti jučer su u Mostaru održale i delegacije HDZ-a BiH i SDA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA