13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Grabar-Kitarović: Do 2100. razina Jadranskog mora porast će pola metra

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je osmu po redu konferenciju “Hrvatska kakvu trebamo“ posvećenu ekologiji i sigurnosti na kojoj je upozorila na lokalne i globalne ekološke opasnosti koje prijete gospodarstvu, ali i sigurnosti, kako prenosi  Anadolu Agency (AA).
 
Nakon sedam konferencija na kojoj su vodeći hrvatski stručnjaci iznijeli presjek stanja i moguća rješenja u najvažnijim područjima hrvatske ekonomije, ovog puta konferencija je posvećena ekologiji i sigurnosti.
 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uvodno kazala kako su ekologija i sigurnost postali neraskidivo povezani, te ukazala na predviđanja Ujedinjenih naroda (UN-a) prema kojima će zbog klimatskih primjena na planetu broj migranata, koji sada iznosi 69 do 70 miliona, u narednih dvadeset godina porasti do 200 miliona.
 
Govoreći o konkretnim ekološkim problemima u Hrvatskoj, predsjednica je navela problem plastičnog otpada koji se preko zime nakuplja na jadranskim plažama te istakla kako velik dio tog otpada dolazi iz južnijih jadranskih država s kojima je otpočeta intenzivnija suradnja u rješavanju ovog otpada.
 
Upozorila je na potrebu pooštravanja zakonskih sankcija za sve one koji otpad s jahti i brodova u marinama bacaju u more, umjesto da ih odlažu na za to predviđene lokacije.
Poručila je kako je to jako važno za opstanak hrvatskog turizma i za doživljaj Hrvatske kao ekološki čiste destinacije.
 
Grabar-Kitarović je istakla kako je ekološka sigurnost povezana i s prirodnim resursima kao mogućim razlozima konfrontacija i sukoba među državama, posebno kao uzrok istaknuvši pitku vodu.
 
Upozorila je i na požare, tajfune i na topljenje leda na polarnim kapama te ukazala na potrebu zajedničkog, globalnog djelovanja svih država.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA