Vijesti
Načelnik Hadžibajrić i ministar Šteta obišli radove u ulici Hamdije Kreševljakovića, najavljeni i novi projekti Povodom početka velikog projekta rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljakovića, radove su danas obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Radi se o zajedničkom projektu Općine Stari Grad i Ministarstva saobraćaja KS, putem Direkcije za ceste, koji uključuje rekonstrukciju saobraćajnice i pješačkih staza uz zamjenu oborinske kanalizacije na trasi dugoj cca 650 metara. Cilj projekta je poboljšanje saobraćajne komunikacije, te povećanje bezbjednosti i kapaciteta saobraćaja u jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u užoj gradskoj jezgri.

Radovi se trenutno izvode na dionici od Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti prema Bakr-babinoj džamiji gdje se uklanja stari asfalt.

Projekat vrijedan oko 750.000 KM

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, rekonstrukcija ove ulice razmatrana je još prošle godine, ali je na njegov prijedlog odgođena jer su se u to vrijeme izvodili radovi na tramvajskoj pruzi na Marijin dvoru, te bi novo gradilište izazvalo saobraćajni kolaps u gradu.

  

„Počeli smo ovaj veliki projekat ove sedmice i radi se dionica od Drvenije do okretaljke na Trgu Austrije. Radi se kompletna rekonstrukcija, a Općina će finansirati zamjenu oborinske kanalizacije. Bitno je da građani budu strpljivi u narednih 60-ak dana, a nadam se da će nam vremenske prilike ići naruku i da će sve biti završeno u roku,“ izjavio je Hadžibajrić. Dodao je da će se saradnja sa Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za ceste nastaviti. „Ove godine nam je prioritet da završimo ulicu Hamdije Kreševljakovića i Apelov put što smo također dogovorili i vrlo brzo ćemo to ozvaničiti. I pored smanjenih budžeta i u Općini i Kantonu, mi ćemo nastojati da uradimo što više projekata od onih sredstava koja su nam na raspolaganju,“dodao je.

Da se kontinuitet projekata i saradnje sa Općinom Stari Grad nastavlja potvrdio je i ministar Šteta. „Započeli smo 2019. godine saradnju, dio stvari se radio 2020. godine, a evo ove godine nastavili. Radimo jedan jako bitan projekat, saobraćajnicu od Drvenije do Trga Austrije. Radi se o 650 metara rekonstrukcije saobraćajnice. Saobraćajnica je jako bitna zbog trolejbuskog saobraćaja. Vrlo brzo, početkom iduće godine nam dolaze i novi trolejbusi nakon 40. godina, tako da pripremamo saobraćajnicu za nove trolejbuse. Radujemo se saradnji sa Starim Gradom, radit ćemo još projekata,“ izjavio je Šteta.

 

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića ukupno će koštati oko 750.000 KM, a rok za završetak je 75 dana. Izvođač radova je KJKP“Rad“ dok će rekonstrukciju oborinske kanalizacije raditi firma Oxa d.o.o. Zbog izvođenja radova na snazi je rješenje o privremenoj izmjeni režima saobraćaja. Izmijenjeni režim saobraćaja odnosi se na dio ulice od spoja sa terminalom Drvenija do raskrsnice s ulicom Obala Isa-bega Ishakovića. U periodu od 8.00 do 16.00 sati zbog etapnog obavljanja poslova (dužina 30 do 50 metara), saobraćaj se obavlja naizmjenično jednom trakom, a kretanje pješaka je zaustavljeno u dijelu gdje se izvode radovi. U terminu od 23.00 do 5.00 sati je u potpunosti obustavljen saobraćaj za motorna vozila.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.