Vijesti
Načelnik Hadžibajrić pozvao ministra Vranića da ispuni svoj dio dogovora i otvori punkt Hitne pomoći u Starom Gradu O završetku radova obaviješteno je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te zatraženo da poduzmu aktivnosti na opremanju punkta kako bi isti što prije bio u upotrebi i na raspolaganju građanima, no do danas to se nije desilo.

Općina Stari Grad završila je prije tri sedmice adaptaciju prostorija koje ustupa za otvaranje prvog punkta Hitne pomoći u Starom Gradu. Prostorije se nalaze u ulici Obala Kulina bana 24, te imaju adekvatan prilaz i iz ulice Tekija čikma kako bi bio osiguran pristup vozilu Hitne pomoći.Otvaranje punkta Hitne pomoći rezultat je dogovora općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Malika Garibije i ministra zdravstva KS Harisa Vranića, postignutog u martu ove godine.

Prema tom dogovoru, Općina se obavezala da osigura adekvatne prostorije i izvrši njihovu adaptaciju. U svim predviđenim rokovima izvršena je sanacija unutrašnjih zidova i plafona, zamjena stolarije, adaptacija toaleta i sanacija dijela vanjske fasade. Također je osiguran prilaz invalidnim osobama.

O završetku radova obaviješteno je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te zatraženo da poduzmu aktivnosti na opremanju punkta kako bi isti što prije bio u upotrebi i na raspolaganju građanima, no do danas to se nije desilo.

Kako je u više navrata isticao načelnik Hadžibajrić, inicijativa za otvaranje punkta Hitne pomoći u Starom Gradu postojala je još prije pet godina, ali tada nije bilo razumijevanja za njenu realizaciju. “ Prijedlog smo prvi put iznijeli prije pet-šest godina tadašnjoj upravi Hitne medicinske pomoći u Sarajevu. Nažalost, zbog političke pozadine i motiva, tadašnja uprava nije imala razumijevanja za našu inicijativu. Prije nekoliko mjeseci ideju smo ponovo pokrenuli i dogovorili njenu realizaciju sa ministrom Vranićem. Nadam se da i ovaj put nećemo naići na političke opstrukcije jer ovaj punkt neophodan je za adekvatnu uslugu i zdravstvenu zaštitu naših građana koji nam moraju biti prioritet. Stoga, pozivam ministra da ispuni obećanje, opremi i pokrene punkt Hitne pomoći u Starom Gradu” izjavio je Hadžibajrić.

Prema prvobitnom dogovoru, u prvom punktu Hitne pomoći u Starom Gradu obavljat će se djelatnost primarne zdravstvene zaštite.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.