Vijesti
Nagrađeni najuspješniji farmeri općine Centar Čestitajući farmerima na uloženom trudu i postignutim rezultatima načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastaviti dalje sa ovim projektom i još većim izdvajanjima.

Danas je u prostorijama Rekreativno-zabavnog centra i zoo vrta „Pionirska dolina“ upriličena dodjela diploma i novčanih nagrada najuspješnijim farmerima za 2019. godinu koji se bave uzgojem priplodne stoke i pčela na području Centra i to za sljedeće kategorije: najuspješniji farmer, zoohigijenski uslovi držanja životinja, najznačajnije povećanje broja životinja ili kapaciteta poljoprivrednog objekta, uzgajivači goveda, uzgajivači ovaca i pčelari.  Najboljim farmerima diplome i nagrade su uručili općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić,  predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić te vijećnik Velija Katica, koji je zajedno sa prof. dr. Halilom Omanovićem i diplomiranim inženjerom poljoprivrede Imrom Ramljak činio stručnu komisiju koja je odabrala najbolje farmere.  

Čestitajući farmerima na uloženom trudu i postignutim rezultatima načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastaviti dalje sa ovim projektom i još većim izdvajanjima.

-Naše namjere su da dosadašnju  podršku poljoprivrednoj proizvodnji  unaprijedimo i podignemo na viši nivo. Sva naša podrška ide u jednom pravcu da farmeri postanu samoodrživi. Najbolji odgovor na ovu krizu je podjela 570 plastenika za organsku proizvodnju hrane, za šta smo izdvojili oko 300.000 KM, dok smo do sada za nagrađivanje naših farmera izdvojili oko 100.000 KM, objasnio je Ajnadžić.

Za najuspješnijeg farmera proglašen je Meho Muharemović kome je pripala nagrada od 900 maraka. Snježana Rašević je sa 600 KM nagrađena za najbolje zoohigijenske uslove držanja životinja, dok je Rajko Đokić također sa 600 KM nagrađen za najznačajnije povećanje broja stoke i kapaciteta poljoprivrednog objekta.

-Meni je drago da imamo ljude koji se u našoj općini bave poljoprivredom i unapređuju proizvodnju hrane. Ovo vrijeme izazova nam stavlja u zadatak da još više potičemo proizvodnju zdrave hrane i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu, izjavila je u svom obraćanju predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

U kategoriji uzgajivača goveda nagrađeni su: Žarko Rašević, Rajko Đokanović, Munib Gljiva, Beriz i Refik Omerović, Amir Pandžić, Siniša Rašević. Za najbolje uzgajivače ovaca proglašeni su: Kasim Samouk, Ćiro Ješić, Hašim Muharemović, Jadranko Rađenović, Hašim, Sead, Zejnil i Mustafa Pandžić, Halid Muharemović. Općina je ove farmere nagradila novčano sa iznosima od 300 do 600 konvertibilnih maraka.  Najbolji pčelari na području Centra tokom prošle godine su Muhamed Salkanović (500 KM) i Munib Pandžić (400 KM).

Vijećnik Katica je iznio buduće planove u okviru ovog projekta.

-Tokom ovih teških vremena kada imamo pandemiju koronavirusa kako bi našim domaćinstvima i poljoprivrednicima olakšali život Općina Centar je podijelila plastenike za organsku proizvodnju hrane. Podijeljeni plastenici koje je Općina Centar dodijelila tokom proteklih godina su dovoljni za proizvodnju između 35 i 40 tona hrane za svoje građane, izjavio je Katica. 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za nagrađivanje najuspješnijih farmera izdvojeno je 10.000 KM.

Prije dodjele diploma i novčanih nagrada za najuspješnije farmere održano je predavanje na temu „Primjena zootehničkih i zoogihijenskih mjera u cilju prevencije bolesti kod preživara“.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.