8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Slučaj Khashoggi: Započeti sukob sa Gazom da se skrene pažnja…

Saudijski princ Mohammed bin Salman pokušao je ubijediti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da započne konflikt sa Hamasom u Gazi, kao dio plana da se skrene pažnja sa ubistva novinara Jamala Khashoggija, tvrde izvori iz Saudijske Arabije za portal Middle East Eye.

 

Informaciju je objavio glavni i odgovorni urednik ovog portala David Hearst, novinar koji je godinama bio šef vanjskopolitičke redakcije uglednog Guardiana. Kako piše Hearst, konflikt u Gazi bio je jedna od mjera i scenarija koji je predložila hitna radna grupa, uspostavljena sa zadatkom da ublaži štetu zbog informacija o ubistvu Khashoggija koje dolaze od turskih vlasti. U grupi su zvaničnici Kraljevskog suda, ministri vanjske politike i odbrane, obavještajci, a princa moraju brifirati svakih šest sati.

- OGLAS -

 

Oni su poručili Salmanu da bi konflikt u Gazi skrenuo pažnju američkog predsjednika Donalda Trumpa i fokus Washingtona prebacio na ulogu koju Saudijska Arabija igra kada je riječ o strateškim interesima Izraela.

 

Salman je također savjetovan da neutralizira Tursku “na sve moguće načine” – uključujući pokušaje da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podmiti ponudom da se kupi tursko oružje i da princ dâ izjavu o približivanju odnosa Riyadha i Ankare. Nedavno je Salman, u izjavi koju je dao tokom prošlomjesečne Future Investment Inicijative, kazao kako se ubistvo koristi kao alat razdora odnosa Saudijske Arabije i Turske. Naglasio je da se to neće desiti “dok je njega”.

 

Khashoggi je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, tokom operacije koju je, tako vjeruju turske vlasti, sproveo tim plaćenika među kojima su bili Salmanovi lični tjelohranitelji. Saudijski zvaničnici demantirali su da princ ima bilo kakva saznanja o ubistvu Khashoggija.

 

Neke od preporuka gore navedene radne grupe otkrivene su bliskom prijatelju bin Salmana, Turkiju Aldakhilu, glavnom direktoru kanala Al Arabiya. On je otkrio više od 30 mogućih kontramjera koje je Riyadh spreman poduzeti ako Washington uvede sankcije Saudijskoj Arabiji. Među njima su one da se cijene nafte mogu uvećati dva ili tri puta, ponuda Rusiji da uspostavi bazu na sjeveru Saudijske Arabije, te odabir Rusije i Kine za glavne dobavljače oružja. Aldakhil je poslije pokušao reći da su to samo “njegove ideje”, ali prvi članak na portalu Al Arabiya citira izvore “bliske uskom vladajućem krugu kraljevstva”. Ovo je, otkriva MEE, upravo radna grupa čiji je zadatak krizni menadžment situacije.

 

 

No, vratimo se čvrstim vezama Saudijske Arabije i Izraela, koje pokreće zajednička mržnja prema Iranu, piše Hearst, a Salman se smatra ključnim “trgovcem” u planu da se Trumpov “mirovni sporazum stoljeća između Izraela i Palestina” proda regionalnim liderima. Ranije je Netanyahu za BBC izjavio da Izrael i “neke arapske nacije” prolaze kroz proces “podzemne normalizacije”.

 

I dok je ubistvo Khashoggija osudio cijeli svijet i njegove vođe, Netanyahu je ranije tim povodom izjavio: “Veoma je važno, za stabilnost regije i svijeta, da Saudijska Arabija ostane stabilna.”

 

Dvije sedmice nakon ubistva, izvori bliski saudijskoj vladi obznanili su da se žustro promijenio Netanyahuov ton spram Hamasa tokom pregovora s Katarom, čiji je cilj bio olakšati blokadu Pojasa Gaze. Netanyahu je članovima svog kabineta 14. oktobra kazao: “Izuzetno smo blizu drugačijoj vrsti aktivnosti, onoj koja će uključiti moćne udarce. Ako to ima smisla, Hamas će prestati s paljbom i prestat će ove nasilne nemire. Odmah.”

 

I tako smo došli do nedjelje i noći u kojoj su specijalne izraelske snage, s političkom dozvolom, pokrenule akciju u Khan Younisu. Hamas je odgovorio lansirajući stotine raketa na južni Izrael, a Izrael je, pak, pokrenuo zračne napade u kojima je ubijeno najmanje 15 Palestinaca i jedan Izraelac – bila je ovo najozbiljnija razmjena vatre od 2014. Hearst navodi da ne može stopostotno potvrditi da je na ovaj sukob uticao Salman; Netanyahu je u nedjelju, prije akcije, kazao da “čini sve da izbjegne nepotrebni rat u Gazi”: “Ne plašim se rata ako neophodan, ali želim ga izbjeći ako nije neophodan.”

 

Hearst dalje piše da druge mjere koje je radna grupa predložila kako bi Saudijska Arabija pokazala Trumpu da ne ovisi o njihovom savezništu uključuju poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Riyadh. Putin će, navodno, vrlo rado prihvatiti poziv.

 

Primjetno je i da su se već povukli potezi vezani za cijenu nafte – saudijski ministar Khalid al-Falih je nakon sastanka OPEC-a ovog vikenda izjavio da će proizvodnja nafte pasti za jedan milion barela dnevno. Samo zbog ove izjave, cijena međunarodne marke sirove nafte Brent Crude porasla je na 70.83 dolara za barel – prošle sedmice bila je ispod 60 dolara.

 

Potez je naišao na kritiku Trumpa koji je na Twitteru napisao: “Nadam se da Saudijska Arabija i OPEC neće smanjiti proizvodnju nafte. Cijene nafte moraju biti niže!”

 

U međuvremenu, piše MEE, pritisak na bin Salmana raste, kako se objavljuje sve više detalja iz istrage ubistva Khashoggija. Turska ima snimke razgovora pojedinih saudijskih zvaničnika, još od 28. septembra, kada je Khashoggi prvi put došao u konzulat da dobije dokument koji dokazuje da je razveden od bivše žene. Bilo je ovo tri dana prije ubistva.

 

Ovi snimci otkrivaju da je saudijski vojni ataše u Istanbulu Ahmed Abdullah al-Muzaini igrao ključnu ulogu u ubistvu novinara. Nakon što se sreo s Khashoggijem, kojem je rekao kako će on lično preuzeti njegove dokumente, dan poslije je odletio hitno u Riyadh gdje se susreo s general-majorom Ahmedom Asirijem, čelnikom saudijske obavještajne agencije i jednim od komandira jedinice Tigar, koja je osnovana sa zadatkom ubistva disidenata u zemlji i van nje.

 

Opisujući ga kao “mozak operacije”, turski medij Sabah, izrazito blizak strukturama vlasti, kazao je da je Muzaini o ubistvu Khashoggija razgovarao sa Asirijem, a onda se vratio u Istanbul. Istu večer, kada je Khashoggi ubijen, ponovo je otišao u Riyadh.

 

Hearst otkriva da je vođa tima ubica, Maher Abdulaziz Mutreb, brifirao konzula Mohammeda al-Otaibija, prije nego što je počinjen zločin. Otaibi je napustio Tursku 16. oktobra, dan prije nego što su turski istražitelji upali u njegovu rezidenciju. U ponedjeljak je New York Times otkrio da se na snimku ubistva čuje kako Mutreb govorio nadređenom da “kaže šefu” da je Khashoggi ubijen.

 

Sve ovo povećava pritisak na Capitol Hill da Trumpova administracija i formalno odgovori na sve. Obavještajci CIA-e i drugi američki špijuni brifirat će američki Kongres ove sedmice, a čelnici ove institucije trebali bi “pritisnuti” direktoricu CIA-e Ginu Haspel, koja je čula audio snimku ubistva, da svjedoči pred Kongresom i opiše šta je čula.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA