Vijesti
Nakon disciplinskog, protiv sudije Branka Perića pokrenut i predistražni krivični postupak Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić oglasio se nakon pokretanja disciplinskog, a sada i predistražnog krivičnog postupka protiv njega.
#

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić oglasio se nakon pokretanja disciplinskog, a sada i predistražnog krivičnog postupka protiv njega.

Sudija Perić u centar pozornosti je dospio nakon nekoliko sudskih predmeta u kojima je bio član vijeća ili predsjedavajući Sudskog vijeća. Bio je sudija u predmetu protiv bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, u kojem je je optuženi oslobođen. Potom je bio sudija u predmetu protiv Alise Mutap i drugih u vezi istrage vezane za slučaj "Dženan Memić". U konačnici, sudija Perić je bio predsjedavajući vijeća u predmetu protiv Fadila Novalića i drugih, u suđenju za nezakonitu nabavku respiratora.

Perić u predmetu protiv Novalića nije glasao za osuđujuću presudu te je izdvojio svoje mišljenje i javno to obrazložio pri izricanju presude. Ubrzo nakon što je Perić pročitao svoje mišljenje, Ured disciplinskog tužioca je podnio disciplinsku tužbu uz osnovu sumnje da je Perić prekršio odredbe VSTV-a.

Potom su Perića mnogi iz javnog, a prvenstveno političkog života kritikovali i počeli povezivati gore navedene slučajeve, osporavajući mu integritet. U međuvremenu je osim disciplinske tužbe, protiv Perića podnesena prijava i za krivičnu odgovornost.

Naime, 5. maja Tužilaštvu BiH je podnesena anonimna prijava da je Perić odao tajne podatke, a u vezi s iznošenjem izdvojenog mišljenja u predmetu protiv Novalića. Perić se danas oglasio tvrdeći da je u pitanju njegov progon.

"Obavještavam javnost da je tužilačko-medijska mafija, nakon disciplinskog postupka izdejstvovala i pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela 'Odavanje tajnih podataka' i krivičnog djela 'Kršenje zakona od strane istog zakona', počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu 'Novalić i drugi'", saopćio je Perić.

Sudija Perić je istakao da je cilj pokretanja disciplinskog postupka zbog prekršaja propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i predistražnog krivičnog postupka protiv njega isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija, te da aktivnu ulogu u ovom linču ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH.

"Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužilaca, ugled institucije Tužilaštva BiH, ugled pravosuđa BiH i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava", naveo je Perić.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.