Vijesti
"Kada je došla presuda da se neće voditi istraga, krenuo je mobing na poslu; maltretiraju me!"
Nakon gostovanja u CD-u: Majci djevojčice Nadin Smajlović uručena disciplinska prijava za "povredu radne obaveze" Amini Smajlović, majci maloljetne Nadin koju su odbili da liječe na KCUS-u, jučer je uručena disciplinska prijava, zbog kako se navodi "osnova sumnje počinjene povrede radne obaveze".
#

Disciplinska prijava potpisana  je od strane šefice Očne klinike prof. dr. Amile Alikadić – Husović.

Amina Smajlović, inače majka maloljetne pacijentice Nadin S. kojoj je na KCUS-u prije tri godine uskraćeno liječenje, ali i izmještanje na kliniku u inostranstvu, prošle sedmice je burno reagirala, kao i cjelokupna javnost, nakon što je Tužilaštvo KS donijelo naredbu da neće provoditi istragu u ovom slučaju. Istrajavanje porodice Smajlović i javno upiranje prstom na vinovnike slučaja poznatog kao „niko ovdje neće liječit ovo dijete“, a posebno najava nastavka pravne borbe očigledno je iritirala menadžment dr Sebije Izetbegović, koji je odlučio uzvratiti udarac, piše Raport.

Iako se u disciplinskoj prijavi Amini Smajlović ne stavlja na teret iznošenje stavova u medijima, očigledna je vremenska podudarnost njenih reakcija i disciplinske prijave. Da pojasnimo: Tužilaštvo KS je naredbu o neprovođenju istrage je donijelo 14. 11. 2022. godine. Odluka o tome Smajlovićima je dostavljena 16. 11. 2022.  Disciplinska prijava podnesena je 18. 11. 2022. godine.

U disciplinskoj prijavi ne stoji da je razlog javno negodovanje putem medija zbog uskraćivanja prava na liječenje djetetu i mobinga koji ova porodica trpi tri godine jer su se drznuli usprotiviti se režimu. Među „grijesima“ navode se standardne formulacije… „kašnjenje na posao, odlazak ranije s posla“ pa čak i „nedopušteno parkiranje“ vozila u krugu KCUS-a.

Na disciplinsku prijavu i sve nelogičnosti u njoj prigovor će u zakonskom roku dostaviti advokat porodice Smajlović.

Važno je naglasiti da je tokom predizborne kampanje SDA i posebno agitacije za Sebiju Izetbegović, kompletan Kabinet generalne direktorice KCUS-a provodio je u radno vrijeme sate i sate na sarajevskim ulicama dijeleći propagandni materijal. A da niko nije postavljao pitanje opravdanosti takvog izostajanja s posla. Uzgred, na fotografijama iz kampanje su najmanje dvije osobe koje će biti članovi disciplinske komisije u ovom „slučaju“ gdje će se odlučivati da li je Amina Smajlović neopravdano napustila radno mjesto i koliko minuta! Također, prisustvo izričito pozvanih uposlenika na skupovima SDA strogo se kontroliralo i bilježilo. 

Disciplinska prijava Amini je uručena tek jučer, 29. 11. 2022. godine, jer je prošle sedmicu bila na bolovanju zbog pretrpljenog stresa nakon odluke Tužilaštva KS i mobinga na poslu. Podsjetit ćemo da je samo dva dana nakon gostovanja u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem stigla ova prijava.

U svom gostovanju u "Centralnom dnevniku", Amina Smajlović je između ostaloga kazala: 

"Zna se koje ime je odgovorno u mom slučaju i ko štiti to ime! Moje dijete je bilo životno ugroženo! Meni je cilj da odgovaraju oni koji su odbili liječiti Nadin! Oni svoje najbliže vode vani na liječenje, traže dodatna mišljenja, a ja sam otišla svojim novcem, a ne budžetskim! Niko me nije finansirao! Jedna doktorica mi je govorila da trebam liječiti dijete, a onda sam je vidjela na famoznom  štrajku ispred KCUS-a! Kakav mozak morate biti?! Primili su dijete na kliniku, dokumentovali dijagnozu; imam sve papire koji govore da je imala hepatitis, tuberkulozu… Znate vi ko je generalni direktor KCUS-a, a doktori su natjerani! Ljekari obaraju glavu, a ima ih i koji su drčni, pa prođu pored mene kao da sam ja izmislila dijagnozu djeteta! Ovi što šute – dobili su nešto zauzvrat! Kada je došla presuda da se neće voditi istraga, krenuo je mobing na poslu; maltretiraju me!"

Kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

 

 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.