Vijesti
Nakon odlaska u Tursku, dvadesetogodišnji Edin Hajdarević greškom ljekara završio u kritičnom stanju: Porodica poslala nadležnim apel za pomoć! Gotovo rutinska transplatacija bubrega u Turskoj porodici Hajdarević pretvorila se u noćnu moru. Dvadesetogodišnji Edin Nur Hajdarević više od dva mjeseca nalazi se u „Memorial klinici“ u Turskoj.
#

Umjesto transplatacije, Edinu su izvađena oba bubrega. Stanje se naglo pogoršalo: dobio je sepsu i izgubio sluh.

Njegov otac za ovakvo stanje sina krivi doktore ove klinike, a nadležne u BiH je zamolio za pomoć.

Ovaj mladić još od rođenja je imao problema sa bubrezima i mjehurom. Nakon nekoliko operacija stanje mu je bilo stabilizirano i uz redovne terapije na KCUS-u on je vodio normalan život, bavio se i sportom. Za potpuno ozdravljenje bila je neophodna transplantacija bubrega. Preko Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH pronašli su klinku u Turskoj, gdje su on i otac, koji je trebao biti donor, u septembru otputovali u Tursku.

Kako navodi njegov otac, u septembru su stigli u kliniku u Istanbulu gdje je došlo do male komplikacije oko upale koja je liječena na klinici, da bi 28. 9. došlo do vađenja oba bubrega i reparacije mjehura, koji – kako navode iz ove klinike – bh. doktori nisu dobro uradili.

„Nakon ove operacije, moje dijete je izgubilo sluh – par dana poslije“, poručuje njegov otac, Alem Hajdarević.

Nakon nekoliko dana koje je Edin proveo na Odjelu za intenzivnu njegu, stanje se dodatno zakomplikovalo. Rana se otvorila i Edin je dobio sepsu, što je njegov otac saznao naknadno, jer tvrdi da mu informacije o stanju djeteta iz klinike nisu davali.

„Tek četvrti dan se reagovalo, CT-om, da bi se ustanovilo da je puklo tanko crijevo i da njemu fekalije cure u abdomen, kao i izvan rane. Djetetu sad srce radi 15%. Prije toga je bio prikopčan na aparate za disanje na Odjelu za intenzivnu njegu, pa je par dana uspavan. Na težini je izgubio 20-25 kg. Izgubio je sluh, a na to sve dobio je i zamućen vid. Oni na sve to nemaju odgovora“, poručuje Edinov otac.

Njegov otac tražio je da se Edin prebaci na drugu kliniku, međutim, zbog Edinovog trenutnog stanja srca – to nije moguće. Edinovom ocu boravišna dozvola u Turskoj istječe 7. 12., ali je dobio obećanje da će biti produžena.

Edinova tetka, Amila Hajdarević, za FACE je kazala u kakvom je stanju trenutno Edin:

„On je sada kritično; srce mu radi slabo, dah gubi, otkucaji srca mu padaju... Jučer mu je rađen magnet srca, a roditeljima još niko nije dao nalaze. Doktor koji ga je operisao ne komunicira sa roditeljima, ne obavještava. Edin je ostavljen bez ljekarskog nadzora. Dijete je otišlo u normalnom u stanju, a evo kako je završilo. Uputili smo upite nadležnima jer želimo da se izvrši istraga.“

Ono što je ključno u ovom trenutku je da Edinova porodica poziva nadležne bh. institucije da mu pomognu, kako bi ovaj mladić bio regularno liječen, te kako bi bio sačuvan njegov život!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.