7.7 C
Sarajevo
11.05.2024

Za sedam dana odgovor SDS-a o učešću u vlasti na nivou BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako današnji sastanak treba razumjeti kao sastanak odgovornih političkih struktura za stanje ne samo u RS, nego i u BiH.

“Razgovarali smo o mogućem učestvovanju SDS-a u Vijeću ministara BiH. Oni su preuzeli obavezu da u narednih sedam dana, odnosno početkom iduće sedmice daju jasan odgovor na to”, poručio je Dodik.

Kako je istakao, na dnevnom redu sastanka bile su politike, Izborni zakon, te pitanje PDV-a, ali i Ustava.

- OGLAS -

“Na ovom nivou još jednom je potvrđen raniji stav SNSD-a, SDS-a, PDP-a i svih drugih političkih partija, a to je da ustavne promjene mogu samo u odnosu na presudu ‘Sejdić – Finci. Rehabilitovali smo naš stav da se RS ne odriče neposrednog izbora člana Predsjedništva BiH i da se bira jedan iz RS”, kazao je Dodik, prenose Vijesti.ba.

Kada je u pitanju Izborni zakon, on je poručio da je na sastanku bilo riječi o tome kako da se kreiraju rješenja koja bi bila “odgovor naše strane u tom pogledu”.

- Advertisement -

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje javnog RTV servisa, a Dodik je kazao kako se ostalo u okviru dogovora da se formira komisija parlamenta koja bi vršila praćenje i nadzor javnih RTV servisa, ali i drugih digitalnih emitera, prenosi Vijesti.ba.

“Vjerujem da smo se dogovorili da na ovom nivou i kapacitetu rukovodstava i dalje razgovaramo o različitim temama. Volio bih da njihov odgovor bude da ulaze sa nama zajedno u Vijeće ministara BiH, no ako ne bude tako, pozivam da se ponovo sastanemo i razgovaramo o tom modalitetu u okviru novih okolnosti”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD i SDS su ključne političke partije u RS, pa i BiH.

“Vjerujem da saradnjom možemo doprinijeti dodatnoj stabilizaciji i jačanju RS”, konstatovao je predsjednik SNSD-a.

Napomenuo je da je stav SDS-a da je potrebno donijeti zakon o porijeklu imovine.

“Mi mislimo da taj proces izračuna porijekla imovine i sada postoji i da je to stvar državnih organa. SDS će u narednom periodu predlagati nešto na tu temu, a mi smo spremni da diskutujemo o tome. Nismo za nikakvu hajku i smatramo da treba napraviti društveno odgovorno i korisno rješenje, koje će razriješiti eventualna različita politička mišljenja o tome”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a je da srpska nacionalna reprezentacija na nivou BiH bude snažna i jaka.

“Mislim da radimo posao od nacionalne važnosti i odgovornosti i nastavićemo da to činimo”, zaključio je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica podsjetio je da je ova stranka u novembru izrazila spremnost na razgovore kada je u pitanju vlast na nivou BiH.

“Tada smo zauzeli stav da će se SDS u Narodnoj skupštini RS pozicionirati i definisati kao opoziciona stranka, ali smo isto tako definisali da smo spremni razgovarati sa svim parlamentarnim strankama iz RS koje učestvuju na nivou BiH”, naveo je Govedarica.

Kako je naglasio, priča o srpskom jedinstvu ne smije da bude politički trik.

“Ako je to politički trik, onda tog jedinstva neće biti nego ćemo imati jednoumlje. Nama nije cilj da imamo jednoumlje, a zasigurno nam je cilj da razgovaramo o najbitnijim temama u RS”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to da li SDS bio u vlasti na nivou BiH ili ne, ova stranka će na tom nivou braniti ustavno-pravnu poziciju RS, njen teritorijalni integritet i cjelovitost, prenose Vijesti.ba.

“Mi smo danas razgovarali između ostalog o Izbornom zakonu BiH, i jedni i drugi svjesni gdje propusti postoje, ali i da postoje druge dvije strane koje učestvuju u donošenju tog zakona. Spremni smo zajedno da radimo na tim pitanjima”, rekao je Govedarica.

SDS je, dodao je, otvorio i pitanje o PDV-u, ali i RTRS-u.

“Cilj nam je da RTRS bude institucija koja će sa pravom kazati da je televizija svih građana RS”, rekao je predsjednik SDS-a.

On je istakao da će stranka na čijem je čelu ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti zakon o ispitivanju porijekla imovine.

“Pokušaćemo da u ozbiljnoj mjeri uvažimo sve kritike koje su dolazile u proteklom vremenu, te da zajednički dođemo do tog rješenja. Ovaj zakon je, prema mom uvjerenju, jedan od itekako bitnijih zakona u RS”, konstatovao je Govedarica.

U konačnici, zaključio je kako su SDS i SNSD imali konstruktivan dijalog.

“Želimo da budemo partneri, ali na ravnopravnoj osnovi, ne ulazeći u to da li ćemo biti sastavni dio vlasti ili ne. O svemu tome će se organi stranke vrlo brzo izjasniti i donijećemo konačan stav. I ako ne budemo sastavni dio ove političke igre, smatram da o najbitnijim temama koje su sastavni dio života svakog građanina RS treba razgovarati”, poručio je Govedarica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA