3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Drino: Žalbeno vijeće je utvrdilo adekvatnu kaznu za Radovana Karadžića

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas pred Žalbenim vijećem MRMKS-a na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u općinama Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Sanski Most, Prijedor i Ključ.

– Smatram da je tribunal u Hagu ovim postupkom i načinom rada ustanovio visoke standarde provođenja međunarodnog krivičnog prava, tim prije što su podređene osobe Radovanu Karadžiću, a tu mislim na generale Galića, Bearu, Popovića i Tolimira, već ranije za jedan udruženi zločinački poduhvat dobili doživotnu kaznu. Bitno je da arhiva cjelokupnog tribunala danas-sutra bude smještena na području BiH – naglašava Drino. 

Dodaje da je u sedam bh. općina za koje Karadžić nije optužen za genocid utvrđeno da se radi o zločinima velikih razmjera, ali Žalbeno vijeće je ostalo pri stavu da dokaza nema dovoljno da se dokaže genocid.  

- OGLAS -

– Ostaje neizmjenjena činjenica da se u Srebrenici dogodio presuđeni genocid i to će ostati trajno u analima međunarodnog prava – zaključio je Drino. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA