15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Goražde obilježava 78. godišnjicu prvog oslobođenja u II svjetskom ratu

U Goraždu će i ove godine prigodnim programom biti obilježena godišnjica prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i Dan sjećanja na žrtve genocida.  

Na današnji dan prije 78 godina, 26. januara 1942. ulaskom u Goražde partizanske jedinice zaustavile su pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od kraja novembra 1941. na ovom području. 

U organizaciji Gradske uprave, SABNOR-a BiH i BPK Goražde ovaj datum koji je uvršten u Kalendar značajnih događaja i datuma, bit će obilježen sutra.

- OGLAS -

Centralni događaj bit će upriličen na gradskom mostu “Alija Izetbegović”, a prethodit će mu obilazak spomen-obilježja i odavanje počasti borcima koji su poginuli u Drugom svjetskom, ali i posljednjem ratu.

-U znak sjećanja na sve građane Goražda koji su u periodu 1941-1942. ubili četnici Draže Mihajlovića, u rijeku Drinu bit će spuštene i ruže. Na ovaj način nastojimo očuvati sjećanje na nevino stradalo stanovništvo tog vremena – kazao je pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Sanid Zirak.

Dodao je da će svoj doprinos obilježavanju ovog datuma dati i Mreža vijeća učenika srednjih škola te Osnovna muzička škola “Avdo Smailović”.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde uz ovaj datum podsjetili su na više od 7.000 nevino ubijenih i bačenih u Drinu stanovnika Goražda i okoline u tom periodu.  

Na pres-konferenciji naglasili su da je, u doba revizije historije i promjene vrijednosti koja je rezultirala krajnjim izjednačavanjem fašista i antifašista, dužnost poučavati i upozoravati nove generacije o zlu fašizma i svemu što se dogodilo pod zastavam ustaša i četnika širom bivše države na svim stranama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA