7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Prokletstvo Boeinga 737 MAX: Avioni istog modela pali u samo nekoliko mjeseci

Naime, u oktobru prošle godine se avion srušio u Džakarti odmah po polijetanju i tada je stradalo svih 189 putnika i članova posade. Prethodna nesreća dogodila se 29. oktobra 2018. godine, kada se Boeing 737 MAX kompanije ”Lion Air” srušio 12 minuta po polijetanju u Javansko more.

Kako je tada pisao BBC, taj avion nije ni trebao poletjeti. Slično kao etiopski avion, i avion koji je pao u Džakarti bio je star svega dva mjeseca, sa svega 800 sati leta. U preliminarnim izvještajima navodilo se da su tehnički problemi bili prijavljivani na prethodnim letovima.

 

- OGLAS -

Boeing 737 MAX je nova verzija Boeingovog originala 737 i postao je njihov najbrže prodavani avion. U izvještaju Nacionalnog komiteta za saobraćajnu sigurnost navodi se da je “Lion Air” vratio avion u saobraćaj uprkos problemima koje je imao na prethodnim letovima.

Piloti su se “borili” s automatiziranim sistemom dizajniranim da spriječi da se avion “ugasi” – što je nova karakteristika 737 MAX porodice. Ova nova karakteristika sprečava da se avion ustremi previsoko pod preoštrim uglom, zbog čega bi izgubio sav pogon.

Tokom leta 29. oktobra automatski sistem na avionu uporno je nos aviona upravljao nadolje, čak i kada nije bilo opasnosti od zaustavljanja rada motora – što je vjerovatno posljedica pokvarenog senzora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA