17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Đukanović: Ne otimamo crkvenu imovinu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bavi Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), iako ideja o njenoj obnovi ima istorijsko utemeljenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je kazao da on nije predložio taj prijedlog zakona, pa ga neće ni povlačiti, kako mu je sugerisano iz opozicije.

“To pitanje je na dnevnom redu, ne mojim prijedlogom i zato ne može biti ni povučeno mojom voljom, kako mi se ovdje sugeriše”, rekao je Đukanović u Skupštini tokom rasprave o kandidaturi Nebojše Bjekovuća za ombudsmana.

- OGLAS -

Istakao je da se predloženim zakonom pravno uređuje status vjerskih zajednica i upozorio da je saopštena apsolutna neistina da se otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) stečena do 1918. godine.

“U pravnom sistemu Crne Gore 1918. godine ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve nego kao državna data na upotrebu crkve. Precizno se predviđa da niko ne može da je proda bez saglasnosti države”, rekao je Đukanović.

On smatra da se mora vidjeti kako je ta državna imovina prešla u ruke crkve i istakao da je dio odgovornosti državnih organa i krivična odgovornost ljudi koji tamo rade. Đukanović je kazao da će vjerske zajednice imati mogućnost da dokažu pravo na imovinu.

“Kome smeta da se kroz zakon i redovan postupak pred sudovima dokaže šta je čije? To smeta onome ko zna da nije njegovo i želi da zadrži ono što je nezakonito prisvojio”, kazao je Đukanović.

Na konstataciju opozicionih poslanika da je Crna Gora, kako su kazali, spržena i privatna država, Đukanović je odgovorio da je “privatna država” krilatica nastala uoči refereneduma 2006. godine.

“Vjerujem da živimo u državi i društvu u kojima nema gospodara života i smrti. Da li su Srbi diskriminisani? O tome najbolje svjedoči statistika – 1991. godine ih je bilo devet odsto, a sada 28 odsto. U uslovima diskriminacije broj Srba je porastao”, istakao je Đukanović.

Parlament je nakon toga izabrao Sinišu Bjekovića za zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Za njegovo imenovanje glasala su 44 poslanika vladajuće većine i opozicione Socijaldemokratske partije, dok predstavnici ostatka opozicije nijesu prisustvovali glasanju.

Đukanović je, obrazlažući svoj prijedlog, kazao da ga Bjeković opravdava svojim ljudskim i profesionalnim kapacitetima i bogatim radnim iskustvom. On je kazao da je uvjeren da će Bjeković biti istinski posvećen daljem unapređenju i afirmaciji rada institucije u kojoj je obavljao poslove zamjenika ombudsmana.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA