1 C
Sarajevo
23.04.2024

Dr. Baljić objasnio mogući pravac i slabljenje epidemije virusa

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član Kriznog štaba dr. Rusmir Baljić tvrdi da se na primjeru Kine i Južne Koreje najbolje može vidjeti kakav bi pravac epidemija koronavirusa (SARS-CoV-2) mogla imati u ostatku svijeta.

– Naravno, mjere koje su poduzete bile su rigorozne, ali je to jedini pravi odgovor, s tim da su u Južnoj Koreji ipak bile manje drastične. Kina je značajan porast broja oboljelih počela da bilježi 24. januara 2020, a isto tako značajan pad broja oboljelih (na isti nivo) zabilježen je 1. marta 2020. Dakle oko 35 dana. Jutros ih je inače zabilježeno 40 na 1.4 milijarde ljudi. Južna Koreja nagli porast zabilježila je 21. februara 2020. godine (98 slučajeva) dok ih je danas prijavljeno 165, što znači da su uspjeli da u dobroj mjeri ograniče širenje za nepunih 20 dana.

Vijesti.ba / 
Vijesti.ba / 

Čak i Iran bilježi pad u broju novih. Šta je poenta svega ovoga – ukoliko ne bude neke mutacije virusa i on bude imao sličnu virulentnost, uz ove mjere koje se provode nadati se da bi akobogda ova epidemija u Evropi mogla početi da slabi početkom aprila. Naravno, ovo je sve samo čista statistika koja trpi izuzetke, ali je kako kažu uglavnom tačna – napisao je Baljić na svom Facebook profilu.

- OGLAS -

 

(Vijesti.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA