Vijesti
Budite uz FACE TV od 18:45 sati!
Nemojte propustiti: Ovo su sutrašnji gosti u "Centralnom dnevniku"!
Sutra će, u 18:45 sati, biti emitirano vanredno izdanje "Centralnog dnevnika"!
Kao i uvijek, od nas možete očekivati najaktuelnije goste, bitne teme, žustre rasprave... budite uz naš program!
#

Pred Opće izbore 2022., samo na FACE TV moći ćete pratiti vanredno izdanje "Centralnog dnevnika" i emisije "Face To Face". U studiju CD-a imat ćete priliku pogledati gostovanje četverice gostiju, koji će, vjerujemo, pružiti neke odgovore na vaša pitanja. 

Sutra, s početkom u 18:45 sati, u studiju CD-a gledat ćete: 

1. Mirsada Hadžikadića, kandidata za člana Predsjedništva BiH (Koalicija "Država" / PZP); 

2. Dragana Miokovića, nosioca liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Naša stranka); 

3. Damira Arnauta, nosioca liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Naša stranka); 

4. Nermina Nikšića, nosioca liste za Predstavnički dom PSBiH (SDP). 

Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva BiH (Koalicija "Država" / PZP)

Mirsad Hadžikadić rođen je 1955. godine u Banjoj Luci; vokacijski je doktor računarskih nauka, američki univerzitetski profesor i direktor Instituta za kompleksne sisteme Univerziteta Sjeverne Karoline u Charlotti. 2009. godine diplomirao je na Harvardu. Također, osnivač je i predsjednik Platforme za progres. U svojoj bogatoj karijeri, prof. Hadžikadić može se pohvaliti i osnivanjem Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Njegova je karijera ponajviše vezana za Sjedinjene Američke Države, s obzirom na to da se preselio 1984. godine. U Sarajevo se doselio u maju 2018. godine. Kandidat je za člana Predsjedništva BiH ispred Koalicije "Država" / PZP. 

Damir Arnaut i Dragan Mioković

Dragan Mioković penzionisani je sarajevski policajac, bivši vođa tima istražilaca Centra službe bezbjednosti (CSB), čovjek koji je proveo svoj radni vijek služeći građanima Bosne i Hercegovine... Njegova impresivna biografija svjedoči o njegovoj posvećenosti službi, a Sarajlije su ponajbolje bile upoznate sa njegovim likom i djelom tokom opsade glavnog bh. grada, u periodu od 1992. do 1995 godine. Naime, Mioković je tada bio pripadnik Odjeljenja za vršenje uviđaja, najčešće smrtnih, uzrokovanih granatiranjem ili snajperskim djelovanjem sa položaja Vojske RS. 

U decembru 2012. godine, Dragan Mioković je svjedočio na suđenju ratnom zločincu, generalu VRS, Ratku Mladiću. On je tada, unakrsnim ispitivanjem, ozloglašenog ratnog zločinca pogledao u oči i kazao sve što zna o počinjenim zločinima u Sarajevu; tada je Mioković, kao vođa Centra službi bezbjednosti u Sarajevu, od novembra 1993. do kraja 1995. radio na istragama više od stotinu snajperskih incidenata i granatiranja, a od kojih se nekoliko spominjalo u optužnici protiv ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tokom svjedočenja, odbrana Ratka Mladića je penzionisanog sarajevskog policajca Dragana Miokovića pokušala diskreditirati, bazirajući svoju odbranu na populističkim i prosrpskim stavovima. Pokušavali su tada negirati umiješanost Ratka Mladića i osporiti nalaze istraga o kojima je Mioković svjedočio, ali i nametnuti mišljenje da je on „pristran“ i da tako pristupa slučaju „Mladić“ jer se odbio izjasniti pred Sudom u Hagu kao Srbin.

„Moje izjašnjavanje da sam Bosanac ni na koji način ne degradira moje srpsko porijeklo“, odgovorio je Mioković.

„Ja sam rođen... od oca Srbina i majke Srpkinje. Izjašnjavao sam se sve vrijeme prije rata kao Jugoslaven. Ja ne vidim ništa sporno u činjenici da ovdje piše da sam Bosanac (...).“ Mioković je nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred Naše stranke. 

Damir Arnaut rođen je 1975. godine u Sarajevu. Diplomske i postdiplomske studije završio je na UC Berkeleyu, koji je među pet najboljih fakulteta na svijetu, a pravosudni ispit u državi New York. Pet godina je radio kao advokat u Washington DC-u, prvo u američkom State Departmentu, potom u multinacionalnoj advokatskoj kući.
Najaktivniji zastupnik u historiji državnog parlamenta. Ukinuo „bijeli hljeb“ i komisijske naknade, čime se uštedilo preko 10 miliona KM.
Osnovao Istražnu komisiju za korupciju u pravosuđu, čiji rad je doveo do smjene glavne tužiteljice i razotkrio brojne koruptivne radnje

Nermin Nikšić, nosilac liste za Predstavnički dom PSBiH (SDP)

Nermin Nikšić rođen je 1960. godine u Konjicu i bivši je predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Na čelu je SDP-a od 2014. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao je 1986. na Pravnom fakultetu u Mostaru.

Član je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) od 1993. godine, a generalni je sekretar Partije bio od januara 2007. pa do održavanja Kongresa stranke u decembru 2014., kada je izabran za predsjednika SDP-a. Od 1988. do 1992. godine je radio u Općini Konjic na poslovima referenta i šefa Odjela za inspekcijske poslove. Tokom rata je bio moralista i pomoćnik komandanta za pravne poslove.

Od 1995. do 2000. je radio kao potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Konjic, sekretar za opću upravu, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove te kao zamjenik načelnika istoimene općine. 2000. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U isti dom je biran četiri puta zaredom, ali je 2010. godine mandat prepustio jer je imenovan za premijera Vlade Federacije BiH.

Za zastupnika je biran četiri puta zaredom. U mandatu 2002–2006. godine je bio dopredsjednik, a mandat kasnije i predsjednik Kluba poslanika SDP-a. Na Općim izborima 2010. godine Nikšić je ponovo izabran za zastupnika u Federalni parlament, ali je mandat zamijenio za funkciju federalnog premijera.

Na Općim izborima 2014. godine Nikšić je po peti put ušao u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na narednim izborima osvaja mandat poslanika u Državnom parlamentu. Nosilac je liste za Predstavnički dom PSBiH ispred SDP-a. 

 

 

 

 

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.