Vijesti
Nena Tromp: RS nije u stanju voditi rat! Otvoreni Balkan dio propalog plana promjene granica!
Nena Tromp UŽIVO: Vojska RS-a je nesposobna za rat! Ne vodi rat oružje, nego ljudi!
Velika Britanija neće se aktivirati oko pomoći BiH samo zbog genocida! Postoji mogućnost novog izbijanja sukoba! Neće se ticati samo BiH i Balkana, to će biti jedno veliko EU pitanje! Rusija je ravnodušna! Ništa ih ne zanima osim vlastitih interesa!
Inicijativa Otvoreni Balkan nije dobra za regiju!
#

Nema pomaka niti rješenja u BiH bez uključenja međunarodne zajednice! Međunarodna zajednica prije rata, za vrijeme rata i sada je potpuno drugačija! Treba lobirati u pravim centrima moći! Velika Britanija ima svoju logiku zašto i kako se uključiti u nešto! Postoje tri prioriteta u vanjskoj politici bilo koje zemlje: prosperitet, sigurnost, ljudska prava.

Velika Britanija neće se aktivirati oko pomoći BiH samo zbog genocida! Postoji mogućnost novog izbijanja sukoba! Neće se ticati samo BiH i Balkana, to će biti jedno veliko EU pitanje! Za BiH postoje dva scenarija; jedan je budućnost BiH s promjenom granica i budućnost BiH bez promjena granica! Imamo scenarij jednostranog proglašenja samostalne RS i taj scenarij bi mogao dovesti do oružanih sukoba! Oružane snage svake države imaju dužnost štititi granice! Neko može početi izazivanje sukoba, ali vojska RS-a je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi! Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno! Devedesetih godina su im dva puta odbili pomoći! Rekli su im da moraju prihvatiti ono što se nudi od međunarodne zajednice! Ne smijemo potcjenjivati sudar dva paralelna svijeta! Rusija gubi od Kine! Kina neće ići u rat nego će kupiti cijelu regiju! U slučaju da se Rusija uključi u ovakve ratove bez pravog cilja, Kina će se još više učvrstiti u ulozi globalnog igrača!

Kina gleda na Rusiju kao na državu koja je uništila Sovjetski savez da bi sad postala nebitan igrač! U vrijeme Putina se na Balkanu dešavala politika straha! Rusija je ravnodušna! Ništa ih ne zanima osim vlastitih interesa! Putin je zaokupiran državama koje su bile članice Sovjetskog saveza! Međunarodna zajednica se mijenja! Prvi put se Njemačka poslije Hladnog rata uključuje u međunarodne odnose! Inicijativa Otvoreni Balkan je dio propalog plana promjene granica! Cijeli taj projekat ima jako važnu političku konotaciju! Srbija je važna i ostat će važna! Projekat dogovorne promjene Edi Rama podržava! Rama smatra da Srbija i Albanija treba da idu naprijed! Inicijativa Otvoreni Balkan nije dobra za regiju! Kosovo i BiH su teritorijalno razdijeljene uz pomoć međunarodne zajednice! Ne žele se dvije većinske države vidjeti u srcu Evrope! Hrvatska je etnički homogenija nego što je počela rat! Kutijerov plan je etnički podijelio BiH! U procesu smo permanentne stabilnosti! Permanentna stabilnost je takva da uvijek postoji strah! Rata neće biti! Treba pokazati Evropi da su muslimani na Kosovu i u BiH nevjerovatno važan dio EU tradicije! Evropa u svojim dokumentima kaže da zasniva svoje postojanje na judeo-kršćanskoj ideologiji! Ovaj scenarij permanentne stabilnosti će ostati! Zašto nema političke inicijative u BiH kojoj će se pružiti podrška?!

Zašto se ne insististira da se ide preko reda u EU?! U BiH se mora razumjeti razlika između politike i političke uprave! BiH treba politika! Treba lobirati na pravim mjestima!  Njemačka vam može pomoći! Sreća vas mora naći, lobirajući na pravim mjestima!

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.