8 C
Sarajevo
29.04.2024

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Dow Jones oslabio je 68 bodova ili 0,22 posto, na 30.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 3.727 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 12.850 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači i dalje bili pod dojmom dogovora u Washingtonu o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja.

Prihvaćanjem zakona o financiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi, dok su novim paketom fiskalnih poticaja produljene neke od mjera koje već mjesecima podržavaju gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.

- OGLAS -

Ulagači odahnuli kad je Trump potpisao zakon za pomoć Amerikancima

Ulagači su odahnuli jer je predsjednik SAD-a Donald Trump danima odbijao potpisati te zakone, čija vrijednost doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara, jer smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara nedovoljna.

U ponedjeljak je Trump potpisao te zakone, dok se sada o povećanju pomoći nezaposlenima na 2.000 dolara odlučuje u Kongresu. Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, podržao je povećanje pomoći.

No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu većinu drže republikanski zastupnici.

 Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, nije jučer htio otvoriti raspravu o tom prijedlogu, nego je samo kazao da će se raspravljati ovoga tjedna.

To je zabrinulo ulagače, pa su do kraja trgovanja burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina.

Unatoč pandemiji snažno porasli burzovni indeksi

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 posto, na 6.602 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 5.611 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,21 posto, na 13.761 bod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA