3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Srbijanski dinar “pozicioniran” na nepostojećoj listi

Nakon objava srbijanskih medija da je upravo srbijanski dinar druga najbolja valuta u svijetu u posljednjih dvanaest mjeseci, čemu je, navode, doprinijela činjenica da je u februaru 2018.  dostigao najveću vrijednost prema euru u više od tri godine, što je kako su naveli ocijenila američka agencija “Bloomberg”, istražili smo o čemu je zapravo riječ i prema čemu je srbijanski dinar pozicioniran na svjetskim listama valuta.

Takva, navodna pozicija srbijanskog dinara (RSD) pripisuje se uspjehu Narodne banke Srbije (NBS), što su svesrdčano prenijeli srbijanski mediji. Zvuči nevjerovatno, ali kad guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković kaže da je dinar proglašen drugom najjačom valutom u svijetu za ovu godinu, racionalno gledajući, smatra se da je informacija provjerena i istinita.
Istražujući listu o kojoj ovakve navode i izjave daje guvernerka Tabaković, naišli smo samo na liste najjačih valuta kreiranih za nekoliko mjeseci 2018. godine. Konkretno za mjesec oktobar situacija je sljedeća:
Na drugom mjestu je isto dinar, ali bahreinski. I na prvom mjestu je dinar ali kuvajtski. Ako se radi o toj listi, srbijanski dinar (RSD) nije ni na jednom od 20 mjesta.

Podsjećamo Tabaković je za srbijanske medije istakla:
– Pa, neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna. Ne mogu da razumijem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane Blumberga, nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom najjačom valutom u svijetu – navela je Tabaković.

- OGLAS -

Američka agencija Bloomberg u martu ove godine objavila je članak u kojem navode da je inflacija u mjesecu februaru drastično usporila na 1,5 posto, što je upola manje od stope iz decembra i 15-mjesečnog minimuma. Navode kako će slabi cjenovni pritisci opstati i u narednim mjesecima, a inflacija će se tek sredinom naredne godine približiti centralnoj vrijednosti cilja NBS od 3,0 posto.

 

Prinosi na 10-godišnje obveznice Srbije su 5,88 procenata, što je duplo više u odnosu na prinose na mađarske i češke hartije od vrijednosti , naveo je Bloomberg  i dodao da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u istočnoj Evropi koja i dalje nudi pozitivne realne prinose na kratkoročne investicije.
Na društvenim mrežama se povela polemika da li je guvernerka u pravu. Srbijanski portali mjesecima unazad objavljuju informaciju, osvrćući se na gore navedenu američku agenciju, koja kao ni Narodna banka Srbije, još uvijek, na upit FACE TV-a u vezi s navodnom listom valuta na kojoj je srbijanski dinar na drugom mjestu, nije odgovorila.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA