Vijesti
Nihad Uk obećao ukidanje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama KS Nihad Uk (NS), premijer Kantona Sarajevo, obećao je da će do kraja godine ukinuti liste čekanja u kantonalnim zdravstvenim ustanovama.
#

Obećanje je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo nakon što su danas sa tri sindikata zdravstva potpisani ugovori o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora, koji uključuju povećanje plaća.

Uk tvrdi da su kantonalna vlada, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i predstavnici sindikata u ovom trenutku dali sve od sebe. On je izrazio zadovoljstvo što je, kako je napomenuo, riješen status ljekara, čime se obilježava kraj ove kalendarske godine i početak naredne. Za njega je to najveći preduvjet za reformu zdravstva, na čemu Vlada Kantona Sarajevo radi već nekoliko godina.

"Suština izmjena, osim tehničke činjenice da se kolektivni ugovori produžavaju do aprila 2025., jeste povećanje satnice u ovoj godini na 3,0, a od sljedeće godine na 3,07. Uspjeli smo sa sindikatima dogovoriti da će s menadžmetima zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, učiniti sve da liste čekanja do kraja ove godine budu ukinute", naglasio je.

Vlada i sindikati, kaže Uk, dijele zajednički interes, a to su zadovoljni pacijenti, te će učiniti sve da pacijenti budu zadovoljni, uključujući finansiranje različitih preventivnih programa i povećanje kadrovskih kapaciteta zdravstvenih ustanova.

"Onog trenutka kada podjednako budu zadovoljni i nezadovoljni i jedna i druga ugovorna strana, možemo reći da smo uradili dobar posao. U interesu svih nas je da izbjegnemo štrajkove, gdje bi samo pacijenti ispaštali", napomenuo je.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, zadovoljan je što je štrajk izbjegnut.

"U nastupima smo uvijek govorili da želimo biti partneri vladi i učiniti najbolje za naše građane. Izmjena satnice je u redu, tu nemam prigovora, iako je moglo biti bolje, jer postoje značajna finansijska sredstva . Mi smo prvi u svijetu koji ćemo ukinuti liste čekanja. Nadam se da će u budućnosti pregovori biti mnogo kraći i s mnogo više razumijevanja, iako smo na kraju uspjeli sve okončati na zadovoljstvo svih, a najviše građana koji će biti u prilici da redovno dobiju zdravstvenu zaštitu", istakao je Hočko.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, kazao je da je ovaj dogovor najbolji koji je u ovom trenutku mogao biti postignut.

"Zahvaljujem se Vladi Kantona Sarajevo i našim članovima koji su prihvatili ove uslove. Nadam se da ćemo u narednom periodu još bolje pregovarati i osigurati još bolje uslove za zdravstvene radnike u Kantona Sarajevo. Najviše nam je drago što se nije desio generalni štrajk, kako pacijenti ne bi ispaštali", naveo je Sadiković.

Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, istakao je odličnu saradnju sa Vladom i naveo da je napredak vidljiv.

"Zahvaljujem se premijeru Uku, resornom ministru te svim drugim ministrima koji su bili za povećanje satnice, odnosno poboljšanje našeg zdravstva. Mi ćemo nastojati da uradimo što više možemo", rekao je Vatreš.

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopćeno je da je podsjetio na značaj medicinskih sestara i tehničara za zdravstveni sistem i naveo da su oni ti koji najviše vremena provode sa pacijentima, pozdravljajući ih i otpuštajući ih nakon bilo kakve intervencije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.