Vijesti
Piše: Dženeta Rovčanin
Nije "ničija" nego je naša: Koji je značaj 25. novembra – Dana državnosti BiH?
Ovaj će datum, ispostavilo se u godinama koje slijede, ostati upisan zlatnim slovima u biografiji naše zemlje: udareni su temelji moderne bosanskohercegovačke države i vraćena joj je stoljetna državnost.
Dragi Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali – nikada se nemojte odreći "suživota"... jer sve što je "skupa" – neuništivo je.
#

Prošlo je skoro osam decenija, tačnije 79 godina, od najvažnijeg dijela historije naše zemlje: u malom bh. gradu te jesenje noći vraćena je državnost Bosni i Hercegovini koju je izgubila pod vladavinom Osmanlijskog Carstva!

Tog 25. novembra 1943. godine, u Mrkonjić-Gradu sastali su se Bošnjaci, Srbi i Hrvati, što je danas poznato kao Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Povratak stoljetne državnosti gizdavojzlatnojnašoj Bosni i Hercegovini!

Ovaj će datum, ispostavilo se u godinama koje slijede, ostati upisan zlatnim slovima u biografiji naše zemlje: udareni su temelji moderne bosanskohercegovačke države i vraćena joj je stoljetna državnost. Sve dotad ona se smatrala izgubljenom – zbog okupacije Osmanlijskog Carstva 1463. godine.

Sve do turbulentne 1943. godine, Bosna i Hercegovina bila je „laka meta“ carstvima i kraljevstvima... bila je okupirana, raskomadana i anektirana. Ta su carstva i monarhije danas izbrisana sa lica zemlje, a Bosna i Hercegovina i 2022. godine slavi svoju državnost!

Čija je Bosna i Hercegovina?

U noći sa 25. na 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu zaključeno je da Bosna i Hercegovina nije „srpska, hrvatska, bošnjačka“, nego je „i srpska i hrvatska i bošnjačka“ – zemlja svih njenih naroda i narodnosti!

„Danas narodi Bosne i Hercegovine, kroz svoje jedino političko predstavništvo – Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna, zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata“, zaključci su sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Krvavi rat devedesetih godina odnio je mnogo nevinih žrtava i njegovi su agresori pogazili sve ono sa historijskog zasjedanja u Mrkonjić-Gradu. Unatoč htijenjima, narodi Bosne i Hercegovine žive u miru – u svojim suživotima, skupa.

Nakon skoro osam decenija, Bosna i Hercegovina i danas prolazi kroz turbulentna politička stanja i vještački izazvane krize. Ekspanzionistička politika nacionalizma glavno je oružje destabilizatora koji neprestano rade na otklanjanju suživota.

Dragi Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali – nikada se nemojte odreći suživota... jer sve što je skupa – neuništivo je.

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.