Vijesti
Nije usvojen zaključak kojim se traži ostavka Fadila Novalića i Vlade FBiH Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio zaključak u kojem se traži ostavka premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH.
# raport

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio zaključak u kojem se traži ostavka premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH.

Glasanju je prethodila žestoka rasprava.

Naime, nakon iscrpne rasprave od 12 sati, predložena su 42 zaključka, među kojima i onaj u kojima se traži smjena Vlade FBiH, a koji su predložili klubovi SDP-a, NS-a, PDA, SBB-a i Nezavisnog bloka.

 

Raport / 

Određena je i pauza tokom koje je zasjedao Kolegij, a nakon njega je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Doma, kazao da bi bilo bolje da se prvo objedine slični zaključci do iduće sedmice, pa da se onda o njima raspravlja i glasa.

Šef Kluba SDA Osman Ćatić je rekao da je njihov stav da se sad ne glasa o ovim zaključcima, u protivnom, SDA neće nikako glasati.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić je rekao da to nije prihvatljivo.

“S obzirom da veliki broj zaključaka, neprihvatiljivo je da čekamo da se neko usaglasi jer se to neće desiti ni za tri mjeseca. Na Kolegiju ne postoji saglasnost jer SDA i HDZ žele da se ne glasa. Sve druge stranke to ne podržavaju”, rekao Mašić dodajući da ako želi, predsjedavajući može tražiti od zastupnika da glasaju o tome žele li prekinuti sjednicu.

“Vidjet ćete da ni za to nemate većinu”.

Alma Kratina, iz DF-a, kazala je da ova stranka traži da se glasa o svim zaključcima, istog stava je i Sabina Ćudić, iz Naše stranke.

Zaimović je potom rekao da nema većine niti za jedan ozbiljan zaključak.

“Želimo da smo ozbiljni i da usvojimo barem pet ili deset zaključaka. Za neke bih i ja glasao. Moramo biti konstruktivni. Ovdje ima zaključaka iz četiri pet klubova koji su identični. Ako glasam za zaključak sve četiri zaključka, onda će se uspostaviti da sam glasao smo usvojili četiri ista zaključka. I to će biti tako u Službenom listu. Neću prekidati sjednicu. Stavit ću na dnevni red glasanje zaključak pet klubova u kojem se traži ostavka Vlade FBiH”, rekao je Zaimović.

Taj zaključak nije usvojen u prvom glasanju.

Potom je Mašić tražio pojedinačno. Ni nakon njega nije bilo dovoljno glasova.

(Raport)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.