11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Vučić: Srbija nema sinova za ratovanja, dobrosusjedski odnosi su najvažniji

Srbija danas nema važniju potrebu od mira i dobrih odnosa sa svim svojim susjedima, ali to ne treba razumjeti kao slabost jer ako neko u Srbiju dirne, ona će uspjeti da se brani, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na svečanoj akademiji povodom stogodišnjice oslobođenja Beograda u Prvom svjetskom ratu, Vučić je rekao da je tada doći do Beograda značilo doći do slobode.

“Znali su kako se brani sloboda, a ugrozi li nam je neko, znaćemo to danas i da sačuvamo i da odbranimo, ali je za nas najvažnije da čuvamo mir, jer Srbija nema više milion i 247.435 života svojih sinova i kćeri za ratovanja. Srbija nema važniju potrebu od mira i dobrih odnosa i saradnje sa svim svojim susjedima. Samo u miru možemo da nastavimo da gradimo i uzdižemo našu jedinu Srbiju”, rekao je.

- OGLAS -

On je zamolio i “sve druge da to ne vide i ne razumiju kao slabost, jer kao što smo ranije uspjeli da branimo i oslobađamo Srbiju, uspjećemo uvijek i u budućnosti ukoliko neko u našu Srbiju dirne”.
Prema njegovim riječima, Srbija sada mukotrpno čuva svoju nezavisnost i vojnu neutralnost i ne da nikome da u to dira, bori se za privredni, naučni, kulturni i svaki drugi napredak.

“Srbija napokon, čuvajući teško stečenu slobodu, upoznaje naše mane da bismo ih liječili, upoznaje naše vrline da bismo ih razvijali i ulagali u delatnost kojom čeličimo svoju snagu, ona uređuje svoje blagostanje, a sve to čini sarađujući sa svima, uvažavajući druge i poštujući sebe”, dodao je.

Predsjednik Srbije je na svečanosti ukazao i da “smo mi generacija koja svojim potomcima treba da postane ponos i to tako što će im ostaviti budućnost”.

“Ako sam zbog nečega sretan jeste zbog toga što je Beograd danas milionski, brz, moderan grad koji se gradi, grad mostova, mladih ljudi i kronova”, naveo je, naglasivši da je sada na nas red da svakim životom pokažemo da je borba prije sto godina vrijedila.

Svečanosti u Sava centru su prisustvovali i predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srbije i Vlade RS, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predstavnici diplomatskog kora.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA