5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Promatrači Koalicije ‘Pod lupom’ zabilježili više izbornih nepravilnosti

Na današnjim izborima u Mostaru promatrači Koalicije “Pod lupom” zabilježili su više nepravilnosti, a u tijeku je brojanje glasova koje također nadgledaju promatrači te nevladine organizacije.

– Na biračkom mjestu zabilježen je jedan slučaj zastrašivanja ili vršenja pritiska na glasače. Na osam biračka mjesta primijećeno od jednog do deset slučajeva glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata – kazao je na konferenciji za novinare direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Dodao je kako je na više od 60 posto biračkih mjesta zabilježeno vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz centralnog biračkog spiska, na dvije trećine biračkih mjesta zabilježeno je “obiteljsko glasanje”, a na više od 40 posto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasuju u kabini.

- OGLAS -

Koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom” Jelena Tanasković Mićanović kazala je kako su nakon zatvaranja biračkih mjesta od strane promatrača Koalicije s biračkog mjesta 155 A 014 dobili prijavu da na spomenutom biračkom mjestu promatrači sudjeluju u utvrđivanju rezultata zajedno s članovima biračkog odbora što nije dozvoljeno.

– O ovome je obavještena Gradska izborna komisija koja će odmah provjeriti ovu prijavu i postupiti dalje. Na biračkom mjestu 155 A 003 promatrač Koalicije “Pod lupom” i jedan promatrač političkog subjekata udaljeni su s biračkog mjesta na početku procesa utvrđivanja rezultata, ali su vraćeni na spomenuto biračko mjesto i nastavili su promatranje procesa utvrđivanja rezultata – kazala je Tanasković Mićanović.

Dodala je kako je Koalicija “Pod lupom” putem besplatnog telefona ili web stranice zaprimila 23 prijave izbornih nepravilnosti.

– Od tog broja, javilo se sedam građana i građanki kojima po njihovim tvrdnjama na adresu nije došlo covid mobilni timovi kako bi izvršili svoju građansku dužnost i glasali iako su se uredno registrirali za ovaj vid glasanja. O ovome je također obavještena Gradska izborna komisija, a jedan građanin je prijavio da mu na adresu nije došao redovni mobilni tim kako bi glasao – kazala je Tanasković Mićanović.

Istaknula je kako su se građani žalili i na poteškoće u provjeravanju lokacija biračkih mjesta putem web stanice Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i ne nekoliko slučajeva kršenja izborne šutnje.

– Većina ovih podataka još se obrađuje i sve ono što utvrdimo da po našem mišljenju predstavlja kršenje Izbornog zakon i provedbenih akata Središnjeg izbornog povjerenstva prijavit ćemo nadležnim organima – zaključila je Tanasković Mićanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA