20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

iPhone ima neobičnu aferu – zove se Beautygate

Korisnici najnovijeg i dosad najskupljeg iPhonea se žale da im kamera automatski izglađuje kožu na fotografijama. Cijela priča je nazvana “beautygate” aferom. Za takvu aferu jamačno niste dosad čuli. Muke po porculanskom tenu, reklo bi se.
 
Dakle, vlasnici iPhonea XS su otkrili neobičnu osobinu kod Appleovog uređaja. Javljaju kako im prednja kamera čini lica primjetno glađima, a neki tvrde i da im fotografije sliče na preuređene uratke koje su u stanju činiti aplikacije za uljepšavanje (kao npr. Face Tune). Ovaj misteriozni učinak je prisutan i na iPhoneu XS Maxu, koji posjeduje istu prednju kameru kao i spomenuti XS.
 
Zasad još uvijek nije jasno što konkretno uzrokuje uočeni učinak zaglađivanja pa ljudi samo nagađaju, a Appleov glasnogovornik je odbio novinarima komentirati te navode. Moguće je da je u pitanju posljedica poboljšane kamere na XS i XS Maxu koja uključuje funkcije umanjenja sve okolne buke uklanjajući vizualne distorzije prisutne u fotografijama visoke rezolucije, kao što je zrnatost, preko izglađivanja određenih elemenata na fotografiji (naročito pri tamnijim uvjetima), kako prenosi Geek.
 
Nema dokaza kako je Apple uključio bilo kakav mod za ljepotu, što dovodi do zaključka da se ipak radi o svojstvu za smanjenje okolne buke. Obično se ono koristi u situacijama kad nema dovoljno svjetla. Je li to dovoljno dobro objašnjenje za beautygate?
 
Neki korisnici, poput Abdula Dremalija, demonstrirali su kako se sporni učinak uljepšavanja odvija i u dobro osvijetljenim situacijama. Dremali je tako napravio istu fotografiju koristeći iPhone X i XS kako bi dokazao uočeni učinak, koji posebno dolazi do izražaja kad se fotografije stave jedna kraj druge. Dremali je izvijestio da su mu u Appleu rekli kako “rade na problemu”.
 
Razni drugi korisnici na internetu već naveliko pričaju o neprihvatljivom efektu zbog kojeg izgledaju kao “porculanske lutke” ili “plastične figurice” i kojeg ne mogu nikako isključiti.
 
Jedan youtuber je obznanio da je isključivanjem Smart HDR-a barem malo umanjio učinak uljepšavanja, i to na fotografijama snimljenim stražnjom kamerom. S prednjom kamerom ni to ne djeluje.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA