15 C
Sarajevo
25.04.2024

Smjena na čelu Evropskog savjeta: Tusk predao dužnost Mišelu (VIDEO)

Odlazeći predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk predao je u petak dužnost novom predsjedniku Šarlu Mišelu, koji službeno preuzima tu dužnost u nedjelju, 1. decembra.

Bivši poljski premijer Tusk, koji je u zadnjih pet godina obavljao dužnost predsjednika Evrospkog savjeta, predao je svom nasljedniku, bivšem belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, predsjedničko zvonce kojim se označava početak rasprave na sastancima Evropskog savjeta.

To isto zvonce Tusk je preuzeo prije pet godina od svog prethodnika, takođe bivšeg belgijskog premijera Hermana van Rompuja.

- OGLAS -

Nakon polusatnog sastanka novi i stari predsjednik Evropskog savjeta obratili su se kratkim govorima okupljenima u zgradi Savjeta. Tuskov oproštajni govor propraćen je velikim aplauzom.

“Molim vas prestanite aplaudirati, inače ću se rasplakati”, rekao je Tusk.

Tusk se u svom govoru osvrnuo na proteklih pet vrlo burnih godina, kako za Evropsku uniju tako i za cijeli svijet.

Novi predsjednik Evropskog savjeta, liberal Šarl Mišel rođen je u Namuru 21. decembra 1975.

On je postao ministar u belgijskoj vladi sa svoje 24 godine, a premijer sa 38 godina i do sada je najmlađi belgijski premijer u povijesti. Sin je poznatog belgijskog političara, svojevremeno ministra vanjskih poslova, sekretara Evropske komisije i poslanika u Evropskom parlamentu Luisa Mišela.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA